Marie Claire Fashion Days 2010 - New Generation

A New Generation tagjai már szélesebb körben ismertek Magyarországon, mint az előző bejegyzésben bemutatott Future Generation. Saját showroom-al rendelkeznek, külföldi divatheteken szerepelnek és népszerűsítik a hazai divatot, a legtöbb női magazinban szerepelnek a ruháik. Már a tavalyi Marie Claire Fashion Days-en láttam ezeknek a tervezőknek a kollekcióit, ezért kiváncsi voltam, tavalyhoz képest mennyit fejlődtek, kísérletezőbbek lettek-e vagy visszafogottabbak és vajon náluk is érvényesül-e a tél aranyszabálya: a kék az új fekete (a Future Generation bemutatóin dominált ez a szabály). A New Generation több ruhát mutatott be, mint az előző, fiatalabb tervezőgeneráció, valamint megjelentek férfi modellek is a kifutón.

Elsőnek a vietnami tervező, Anh Tuan ruhái kerültek bemutatásra. Az ő jellemzése alapján a kollekció: "Sötét színek fényes arany - és ezüstkiegészítőkkel. A fekete különböző árnyalatai teszik teljessé a kollekciót." Elegáns, fényes anyagokat láthattunk a kifutón, ahol valóban dominált a fekete, de emellett más érdekes sötét árnyalat is megjelent. Anh Tuan nemcsak ruhákat, de gyönyörű táskákat is tervez, amelyeket itt is megtekinthettünk. Külön kiemelendő, hogy modelljeire elegáns fekete balerinacipőt adott, ami felüdülés volt a rengeteg magassarkú után.




Anh Tuan után az Artista terveződuó modelljei léptek a kifutóra. A téli kollekciót nem uralta egyetlen szín sem, a páros elmondása alapján: "a színek és minták társítása határozza meg a kollekció hangulatát." Sok-sok szín tűnt fel a kifutón az olajzöldtől a mustársárgáig, emellett pedig a minták kavalkádja érvényesült. Felrúgták azt a régi szabályt, hogyha a felső rész mintás, akkor az alsó csak egyszínű lehet, hiszen bemutatójukon például a kockás keveredett a pöttyössel. A ruhák teljes mértékben hordhatóak, az utca emberének készültek.

A Je Suis Belle tervezőpárosát a misztikum mellett "Az eastwicki boszorkányok" is megihlették, amikor őszi - téli kollekciójukat készítették. Kollekciójukban sokszor megjelent a fehér szín, akár fehér ruha és harisnya összeállításban is. Emellett a "Je Suis Belle" feliratú meleg kabátok is a kollekció részét képezték. Amik viszont nekem mégis a legjobban tetszettek, azok a sapkák, kapucnik, kiegészítők voltak. Az anyaguk színes, hatalmas csillogó flitterekből áll, ami nekem már a báli szezont és a karácsonyi fényeket juttatta eszembe.





Sándor Szandra márkájáról, a Nanushkáról azt nyilatkozta, az "urbánus nomád" életérzést akarja közvetíteni ruháival. A márka alapvetően hű maradt eddigi irányvonalához, vagyis a csőnadrágokhoz és a rafinált felsőkhöz. A kollekcióban a megszokott pasztellrózsaszín, szürke és fekete mellett új színek és minták is megjelentek, mint például a képen szereplő zöldes lilába hajló kockás ruha is. A felvonultatott ruhákon jól látszik, hogy a Nanushka világába abszolút beletartoznak az "oversize" darabok is, illetve az ezzel kapcsolatban álló "boyfriend" stílus is. Ezek mellett meg kell említeni a fekete hasított bőr csizmákat, amelyek az idei trend szerint, a térd felett végződnek.





Konsánszky Dórát hatalmas tisztelet övezi a divat világában, elég rég óta a pályán van, tehetségét pedig már külföldön is megmutathatta a nagyérdeműnek. Az új kollekciója "Syntony" (Összehangolás) névre hallgat, melyben a letisztult sziluettek és a grunge-rock alapelemei keverednek. A ruhákat egyébként az érdekes, fényes anyagok és a sötét színtónus jellemzi. Megjelenik a fekete, a sötétszürke, a sötétkék,de üdítő színfoltként a vörös is. A divattervező ruháit inkább a 30-on túli korosztálynak szánja, komolyabb irányvonalat képvisel.
A show-t záró USE UNUSED tervezőcsoport méltó befejezést adott a nagyívű bemutatónak. Talán a legkiforrottabb kollekciót láttam és Konsánszky Dóra ruháival ellentétben itt megtaláltam azt a fiatalos, játékos irányvonalat, amit annyira szeretek a divatban. A kollekció elég eklektikusra sikeredett: az 1800-as évek női viselete, a szocreál stílus és a gót/punk hatás mind érzdőik a darabokon. Emellett az egész egy éles ellentétre - szűzies vs. nimfomán stílus - épül. A sokféleségben kiemelkedően szépek voltak a tyúklábmintás kabátok fekete bőrkesztyűvel, melyek igazi párizsi sikket testesítettek meg. Emellett kiemelném a show vége felé láthatott pasztellrózsaszín estélyi ruhát, amely sok negatívumával együtt (téli sápadtsághoz, hideghez nem illő) mégis a legszebb látvány volt a kifutón. Az anyag különleges esése miatt számomra ez volt a legmaradandóbb ruha az összes közül. A USE-t dicséri még a remek zeneválasztás is.









(A képek forrása: Bakos Petra, Mészáros Judit, fashiontime.hu)

Read More