A "Hitchcock stílus"

Valószínűleg nincs olyan ember, aki ne hallott volna a 20. század egyik legnagyobb hatású filmrendezőjéről, Alfred Hitchcock-ról. Olyan - mára kultikussá vált - remekművek fűződnek a nevéhez, mint minden horrorfilmek őse, a "Psycho", a nyomasztó hangulatú "Madarak" vagy a pár éve újraforgatott "Hátsó ablak". Hatása a filmművészetben elvitathatatlan, rengeteg rendező igyekszik eltanulni tőle a feszültségkeltés fortélyait. Emellett azonban olyan más művészeti ágakra is hatást gyakorolt, mint a zene, a képzőművészet, vagy éppen a divat. A következőkben az utóbbi területre koncentrálok.

PSYCHO:
Hitchcock leghíresebb filmjét, az akkoriban nagy port kavaró Psycho-t, 1960-ban készítette. Nemsokkal később, 1962-ben a Harper's Bazaar-ban megjelent egy Jeanloup Sieff nevéhez fűződő fotósorozat, melyben a rendező "visszatér" az elátkozott házba, a film díszletei közé, a modell legnagyobb ijedelmére.


2008-ban a Vanity Fair magazin fotósát, Mark Seligert ihlette meg a film. Modelljének Marion Cotillard színésznőt választotta, aki a leghíresebb (és egyben legfélelmetesebb) részt, a zuhanyzós jelenetet "játszotta újra" a fotós kedvéért. A képek színe, az eredeti filmhez hűen: fekete-fehér. 



MADARAK:
A Madarak szintén a rendező kultikussá vált filmjei közé tartozik. Itt is a feszültség megteremtésével játszik, valamint felvet egy olyan gondolatot, mi lenne, ha a madarak egyszerre elkezdenék halálosan fenyegetni az emberek addig megszokott, békés életét. Sok-sok divatfotót, valamint ruhadarabot megihletett az alkotás. Elsőként lássuk Tom Ford napszemüveg-kampányát, melyet a 2010/11-es őszi-téli szezonra készített. 




A következő fotó az olasz Vogue 2010. évi szeptemberi számában jelent meg. A kép nyomasztó hangulata, a modell öltözéke és frizurája, nem utolsó sorban pedig a "mellékszereplő" madarak jelenléte utal Hitchcock hatására.



 Ahogy azt korábban említettem, nemcsak fotósokra, hanem divattervezőkre is erős hatást gyakorolt a rendező. A 2008-as Kijevi Divathéten Artem Klimchuk kollekciójában lehetett felfedezni a Madarak ihlette "kalapokat". 



A GYANÚ ÁRNYÉKÁBAN: 
Ebben a filmben a gyanú árnyéka vetül az egyik szereplőre, majd később megtudjuk, hogy nem is olyan alaptalan az a bizonyos gyanú. A rendező remekműveinek sorába ugyanúgy felsorakoztatható, mint az előző két film. Talán éppen ezért ihlette meg a Miu Miu-t is, amikor 2010-es őszi-téli kollekciójában a főszereplő hősnő ruháihoz hasonló darabok jelentek meg (leginkább a madármotívum ilyen szembeötlő egyezés).




A HÁTSÓ ABLAK:
A rendező méltán népszerű "kukkolós" filmjét a Vanity Fair magazin Hitchcock fotó összeállításában tekinthetjük meg. Az újságban több - a rendező által alkotott - film fotóadaptációja látható, melyekben a hivatásos modellek helyett ismert színészek, színésznők tűnnek fel. A Hátsó ablak esetében a szerepeket Scarlett Johansson és Javier Bardem játssza.


VERTIGO:
A Vertigo, magyarul Forgószél című film is szerepel a Vanity Fair által "újragondolt" képek között. Itt a hősnő bőrébe Renée Zellweger bújt.

Read More

Hófehérke a divatvilágban

Hófehérke alakja a Grimm testvérek tollából született meg, majd 1937-ben, Walt Disney-nek köszönhetően vált igazán népszerűvé. Ekkor ismerhették meg a nézők először kék-sárga-piros ruháját, ébenfekete haját, törékeny alkatát. A film azóta sok-sok generáció kedvencévé vált, Hófehérke pedig töretlen népszerűségnek örvend. Ezt bizonyítja az is, hogy alakja (és meséje) gyakran megihleti a divatfotósokat, művészeket. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem azokat a fotókat, amelyekre erős hatást tett a mesehős.

Az első fotókon Rachel Weisz állt modellt Annie Leibovitz kamerája előtt. A kép egy Disney fotósorozat része, melyben híres emberek, sztárok bújnak a mesehősök bőrébe. Hófehérke mellett szinte az összes ismertebb mesét megelevenítették, így például Aladin, a Kis hableány vagy a Hamupipőke is szerepel a fotókon.



Eugenio Recuenco a Vogue Paris lapjaira fotózott mesehősöket, így többek között Hófehérke is meg lett örökítve. A 2009-ben készült képen üvegkoporsójában fekszik, kezében pedig ott a bizonyíték: az alma. Az egyik törpe bánatos tekintettel nézi az élettelen lányt. A szomorú jelenetet a kép színei fokozzák, ahonnan csak Hófehérke ruhája világít ki.


A Louis Vuitton 2009 karácsonyára alkotta meg ezeket a szép fotókat, melyeket szintén a mese ihletett. Hófehérke itt is feltűnik, szintén élettelenül fekszik és ezen a képen is ott vannak az almák. Mellettük azonban egy piros színű Louis Vuitton táska is feltűnik. A másik fotón a csillogó almák között csillogó lakk táskák kapnak helyet.



A soron következő fotót Chris Craymer készítette a Brides Magazine számára, amely egy esküvői öltözékekkel, különösen a menyasszonyok ruhájával foglalkozó újság. Itt egy könnyed anyagú, fodros világoskék darab szerepel, melyre a díszítettsége alapján a rokokó stílus gyakorolt hatást. A sötétlila rúzs és az ugyanolyan színű alma pedig jól mutatja, hogy Hófehérke haláláért mi volt felelős.


Hófehérke történetében nem a főszereplő az egyetlen "stílusos nő", sokan a gonosz királynőt (mostohaanyját) sokkal különlegesebbnek, érdekesebbnek tartják, mint Hófehérkét. Az ő alakja is megjelent már több divatlap hasábjain. Az egyik ilyen az elsőként említett Disney fotósorozat másik darabja, melyet szintén Annie Leibovitz alkotott, s amelyen Olivia Wilde látható, amint a tükre előtt áll és a "Tükröm, tükröm..."-el kezdődő híres szövegét mondja.



Végezetül egy nem szorosan kapcsolódó sorozat, amelyre mégis erős hatást gyakorolt a gonosz királynő. Az ő alakja ihlette a Vogue Korea 2009-es decemberi számában megjelent divatanyagot, melynek a "Queen of Mirror" nevet adták.


Read More

Isztambul

Velence után utazunk tovább,ezen a héten Isztambul a célpont! Nemrég jártam ott és beleszerettem ebbe a kelet és nyugat határán fekvő városba, a kultúrák és népek olvasztótégelyébe. Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, akinek megtetszett különleges fekvése és építészete, hiszen megannyi divatfotózás helyszínéül szolgált az utóbbi időben. A bemutatott fotókat nem időrendben, hanem Isztambul egyes részei alapján állítottam össze.

Először egy esküvői ruhákkal foglalkozó török cég reklámfotóit érdemes szemügyre venni. A képeken Isztambul turisták által kedvelt részeit, többek között az Hagia Sophia-t és a Kék Mecsetet is láthatjuk. A kifejezetten jól sikerült fotókon bemutatott ruhák pedig különlegesen hatnak ebben a keleties környezetben.


Koray Birand az egyik kedvenc fotósom. Hozzám hasonlóan ő is imádja Isztambult, ezért rengeteg fotósorozatának választotta ezt a helyszínt. A Marie Claire US 2010-es, októberi számában megjelent divatanyag pedig szintén a nagy kedvenceim közé tartozik. (A magyar Marie Claire-ben is benne volt ez a fotósorozat.) Gyönyörű helyszínek, csodálatos színek, keleties hangulat jellemzi a képeket, amelyek szintén a turisták által kedvelt részeken, például az Új Mecset környékén készültek.



Isztambul egyik legszebb épülete - amelyet talán kevesebben ismernek - a Dolmabahce Palota, melyet török Versailles-nak is becéznek. Az 1800-as évektől ez az európai stílusú barokk/rokokó palota volt a szultán lakóhelye. Ma pedig remek helyszíne szebbnél szebb divatfotók elkészítésének. Az első képen az épületet láthatjuk. A következő pedig már egy török ruhamárka, a Gizia 2011-es őszi-téli kollekciójának kampányképe, mely a palota csodálatos kertjében készült.


A török Harper's Bazaar idén júniusi számában gyönyörű fotósorozatra találtam, melynek helyszíni szintén a Dolmabahce Palota. Ezek a képek is a kertben készültek és itt is piros estélyiruhában van a modell.



Koray Birand az elkövetője azoknak a fotóknak is, melyek egy régebbi, 2008-as Harper's Bazaar-ban kaptak helyet. A képek különlegessége a modell, Mihalik Enikő, emellett a helyszín, ami ugyancsak a palota kertje, de itt a tengerre is vethetünk egy pillantást. A színek gyönyörűek és persze a modell is!
 Ha elhagyjuk a palotát, rövid séta után elérünk a Galata-hídhoz, valamint a Galata-toronyhoz, ahonnan  csodás kilátás nyílik a városra. A hídon pecások sokasága , haléttermek hívogatják a turistákat és szép a kilátás a Boszporusz-hídra is, mely összeköti Európát és Ázsiát. Ez a rész is gyakran helyszíne divatfotóknak.
Az első képeken Gokham Ertem fekete-fehér világa tárul a szemünk elé a kikötővel, hajókkal és a háttérben magasodó toronnyal.


 
Szintén fekete-fehér képsorozatot készített Mert & Marcus párosa 2008-ban a W Magazine-nak. A fotókon Lara Stone szupermodell pózol rövid, hidrogénszőke hajjal. A helyszín itt is a kikötő, a távolban mecsetek magasodnak, valamint az egyik képen a Boszporusz-híd is feltűnik.



Végül elérkeztünk utolsó fotósorozatunkhoz (mely egyben a legaktuálisabb is), Koray Birand készítette a Vogue Hellas 2011/10 számához. A helyszín a Galata-híd, itt jól látható a sok pecabot a háttérben, tényleg mindig ennyi van, még szakadó esőben is kint állnak az emberek halra várva. A másik képen a Boszporusz-híd tűnik fel, illetve egy szecessziós hangulatú kávézó. A fotóstól megszokott színvilág itt is jelen van, bár fekete-fehér megint került a képek közé. Remélem, élvezetes volt ez a kis "idegenvezetés" és sikerült bemutatnom, milyen gyönyörű és mennyi arca van ennek a különleges városnak!

Read More

Az ősz sztárja: a vörös Gucci estélyi

Régebbi, Velencés bejegyzésemben már említésre került a divathetek egyik legszebb estélyije, amely a Gucci őszi-téli kollekciójának kiemelkedő darabja. A milánói debütálása óta minden jelentősebb nemzetközi divatlapban megjelent, emellett a vörösszőnyeges események gyakori résztvevőjévé vált. Lássuk, hogyan sikerült a vörös ruhának 2 hónap alatt meghódítania a divatvilágot!


A Gucci divatház őszi-téli divatkampányának fotóin is megjelenik, bár nem olyan hangsúlyosan. A szabása helyett inkább a különleges borvörös árnyalatát helyezik előtérbe, amely szín az egész kollekcióban fontos szerepet kap, nemcsak a ruhák, hanem a kiegészítők és a sminkek esetében is. A sötét hangulatú divatfotókon kiragyog ez a gyönyörű árnyalat.


A kínai Vogue külön megszerkesztett egy Gucci mellékletet, melynek címlapján természetesen szintén ez a ruha szerepel, többféle árnyalatban. A borvörös mellett türkizkék és lila színekkel is találkozhatunk.


A spanyol Harper's Bazaar címlapján ugyanúgy Gucci remekműben pózol Aymeline Valade modell. Itt fehér hátteret választottak a szín kiemelése érdekében, emellett szemügyre vehetjük a ruha uszályának teljes kiterjedését és a rétegeit is. A sminkes azonos árnyalatú rúzst használt a még drámaibb hatás érdekében.


A török Harper's Bazaar októberi számában találtam rá Paola Kudacki gyönyörű fotósorozatára. (Ugyanez szerepel a szeptemberi angol HB-ban is.) A sivatagi táj, a világoskék ég és a fehér homok kontrasztja tökéletes hátteret biztosít a szebbnél szebb ruháknak. A fotókon a szivárvány összes színével találkozhatunk, a smaragdzöld, a sárga és a fényes sötékék mellett természetesen a vörös is szerepel, melyet a Gucci estélyijével jelenítettek meg. A fotós itt is igyekezett minél jobban megmutatni a ruha esését, lágyságát, különlegességét. Sikerült neki.


A magazinfotók közül a végére hagytam a már egyszer bemutatott - azóta is személyes kedvenc - Grazia-féle Velencés képet, melyen talán a legjobban sikerült megjeleníteni a ruha különleges esését és színét.


 Amellett, hogy az újságokat elözönlötték a Gucci ruhái, természetesen a filmpremierekről, vörösszőnyeges eseményekről sem hiányozhattak. Ugyan sokan mondják, hogy ez az árnyalat nem mutat jól a vörös szőnyegen, mégis több híresség is ezt választotta. Jennifer Lopez a MET gálán viselte, de Carolina Ferraz, valamint Natasha Poly (aki több Gucci kampányban szerepelt) is ezt választotta. Utóbbi a tollas (virágos?) díszítés nélkül jelent meg, ezzel kissé egyszerűbbé és merészebbé tette a különleges estélyit.



Read More