Az Es tu un Ange? Tavasztündérei - interjú Rideg Natalival



(Forrás: www.facebook.com/PeterJuhaszPhoto)
Rideg Natali, az Es tu un Ange? (Te Angyal vagy?) tervezője szerint minden emberben van egy bizonyos kettősség, tehát ugyanannyira vagyunk angyalok, mint amennyire ördögök, nem lehet a kettőt elválasztani egymástól. Ezt a dualitást figyelhetjük meg az általa tervezett ruhákon is. Bár a tavaszi kollekciók mindig ártatlanabbak, lágyabbak, a kisördög ott bujkál az áttetsző anyagokban, a merész szabásvonalakban. Egyszerre szűziesek és szenvedélyesek, romantikusak és vadak. Olyanok, mint a nők.



 - Mikor kezdtél el érdeklődni a divat iránt?

- Több meghatározó divattal kapcsolatos élmény is ért, amelyek azóta is jelentősen befolyásolják a munkámat. Ilyenek például a régi pesti szalonok - Rotschild Klára vagy a Kék Duna - felejthetetlen bemutatói, valamint az "Ez a divat" kiadványok, melyek tovább erősítették divat iránti rajongásomat. Később ezért választottam a Budapesti Divatiskolát, majd miután befejeztem, egy párizsi tanulmányúton vettem részt, amely olyan jól sikerült, hogy több hónapig a városban maradtam. A kint töltött idő jelentősen formálta a stílusomat, megihletett.




- Hogyan született meg ez a különleges név?
- A névadás sorsszerű volt. Még 2009-ben egyik nap otthon ültem a szobámban, amikor váratlanul egy angyalszobor leesett a szekrényről és összetört. Pár perccel később egy divatkönyv követte, amely az eséstől a "klasszikus divat" oldalon nyílt ki. Ezután egyértelmű volt, hogyha belevágok ebbe a nagy tervbe, az angyalok is mellettem állnak majd. Más megközelítésből pedig ez a mondat a franciák egyik kacérkodó ismerkedő szövege, hiszen arra a kérdésre, hogy "Te Angyal vagy?" nem feltétlenül igen a válasz!




- Mi inspirál az alkotás során?

-Nagyon szeretem a régi, fekete-fehér filmeket, amelyekben a nők stílusosan, igazi dívaként szerepeltek, gondoljunk csak Greta Garbo-ra és az általa alakított karakterekre. A '90-es évek nagy hatású francia Haute Couture divatházainak (sajnos sok közülük azóta megszűnt) kollekciói is hatottak rám, de jelentős ihletforrásként szolgálnak a családommal közös kirándulások, nyaralások is. Persze ezek csak "közvetett" inspirációk, de megteremtik a hangulatot, az alapot a kollekcióhoz.

- Mesélj az új kollekciódról!
- A tavaszi-nyári kollekciót Vágó Réka cipőtervezővel közösen készítettük. Az volt a kiindulási pont, hogy kinek van kedve nyáron, tikkasztó hőségben magassarkúba bújni? Nyilván senkinek, mindenki inkább a kényelmes sarut vagy szandált választja. Az elegáns magassarkú híveinek találtuk ki a megoldást, hogy a lábuk helyett a pólójukon hordják ezeket a lábbeliket. Arra törekedtünk, hogy a kollekció azok számára is elérhető legyen, akik egy Rekavago darabot nem engedhetnek meg maguknak, így a pólók viselése közben tulajdonképpen egy Réka által tervezett cipőt hordanak. Idén az angyalok helyett a tündérek határozták meg a kollekciót, a pólókon is tündércipellők jelennek meg. Magyarországról beszerzett saját anyaggal, egyedi szabásmintával dolgozunk, ezért bátran nevezhetjük "unique t-shirt"-nek az elkészült darabokat.




 

- Nyikos Dóra ékszertervezővel is kollaboráltál egy nem mindennapi ékszerkollekció erejéig.

- A tavasz közeledtével megalkottunk egy szerelemkristályt, mellyel az ember bevonzhatja a nagy Ő-t. Ugyanakkor ezek az ékszerek is kapcsolódnak a tavasz-nyári kollekcióhoz, mert a féldrágakövek akasztója egy cipőfűzőre hasonlít, amely összefügg a pólókon megjelenő tündércipellőkkel.


- Mik a jövőbeli terveid?

- Szeretnék nyitni külföld felé, különösen Ázsia irányába. Nagyon fontosnak tartom, hogy a márka piacképes legyen és megállja a helyét idegen országokban is. Emellett fontos célkitűzés a tervezett ruhák minőségének, kidolgozottságának szinten tartása. Egy sikeres kollekció megalkotása nem okoz különösebb gondot, de egy márkát huzamosabb ideig magas színvonalon tartani már nem olyan egyszerű dolog.




- Hol lehet megvásárolni az Es tu un Ange? csodaszép tündérpólóit?

- Itthon egyedülálló módon saját webshop áll a vásárlók rendelkezésére, amely a www.etuashop.com oldalon érhető el, emellett az érdeklődők az Ourstyle Boutique-ban is találkozhatnak Es tu un Ange? darabokkal.

- Köszönöm az interjút!


Képek forrása: http://martonkecskes.com/

Read More

A dandy gardróbja

Pete Doherty brit énekes, dalszövegíró, akit a The Libertines, majd a Babyshambles zenekarból ismerhet a nagyközönség és akinek Kate Moss-al való viharos kapcsolatáról naponta cikkezett a sajtó, összeállt a Kooples-el egy rendhagyó kapszula kollekció erejéig. A ruhák elméletileg 2011 őszén kerültek volna forgalomba, a megjelenést azonban el kellett halasztani a rocksztár 6 hónapos börtönbüntetése miatt, melyet kokain birtoklásáért szabtak ki rá. Végül idén tavasszal (március 14-én) kerültek ki a Kooples polcaira a Doherty stílusát tükröző ruhák.


A kollekcióra a '60-as évek brit szubkultúrái, mint például a skinhead vagy a mod is hatással voltak, de emellett felhasználták Pete vintage dandy ruhatárát is ihletforrásként. Az öltözékek vonalvezetése letisztult, elegáns, ugyanakkor nem túl szigorú, sokkal inkább a lazaság, az indie hangulat jellemzi a darabokat. Minden ruha hordható, a kevésbé bevállalósak is megtalálják számításukat. Persze  akadnak különleges darabok azoknak is, akik feltűnésre vágynak, ilyenek például a vintage kalapok és a nadrágtartók.








A kollekció lookbook-ját nézegetve nem csak férfi, hanem női darabok közül is válogathatunk. A ruhák modellje Irina Lazareanu, Pete Doherty barátnője, akivel híresen botrányos viszonyt folytat az énekes. A hölgyeknek szánt öltözékeken is erősen érződik a dandy stílus, ugyanakkor a férfiasabb zakók, kalapok, nadrágok mellett egy rafinált szabású tavaszi ruha is helyet kapott a kapszula kollekcióban.


Aki magáénak érzi Pete Doherty stílusát, az látogasson el a www.kooples.com oldalra, ahol a teljes kollekció megtekinthető, árakkal együtt.

Read More

Négy tavaszi kabát

Mindenki legnagyobb örömére, a napokban beköszöntött a tavasz! Én is boldog vagyok, hogy eltehetem a télikabátomat (a szekrény legmélyére!) és elővehetem a kedvenc tavaszi darabjaimat. Ismerve az évszak szeszélyességét, ezek a kabátok nagyon sokfélék, eltérő stílusúak, ezért remekül lehet velük variálni öltözékünket. Ebben a bejegyzésben négy alapdarabot mutatok be, amelyek közül legalább egy minden nő gardróbjában megtalálható. Ha mégsem, akkor ideje beszerezni egy tavaszias kabátot, hiszen újra eljött a színpompás, lengébb szettek ideje!


Ballonkabát:

A ballonkabát (melynek másik, beszédesebb neve az "átmeneti kabát") az egész évszakban hű társunk lehet. Akár hűvös az idő, akár langyosabb, akár esik, akár fúj, erre a darabra bátran számíthatunk! Egy feltűnő, vibráló színű kabátban garantáltan felfigyelnek ránk, ráadásul jobb kedvünk is lesz az élénk árnyalat láttán. Ehhez a romantikus összeállításhoz a H&M csodálatos, sötétrózsaszín ballonját választottam, melyet egy világos árnyalatú, a tavaszi trendnek megfelelően virágokkal díszített csőnadrággal egészítettem ki. Egy elegánsabb táska, valamint egy színben passzoló, kislányosabb balerinacipő teszi teljessé a szettet.




Bőrdzseki:

Nagyon szeretem ezeket a vagány kabátokat, tavasszal alig várom, hogy végre hordani lehessen őket. Rengeteg módon lehet variálni, teljesen különböző szetteket tudunk kiegészíteni vele, hiszen egy bohókásabb maxiruhához ugyanúgy passzol, mint egy rockosabb összeállításhoz. Ráadásul ahány szín, annyi stílus! Én most egy klasszikus fekete darabot választottam a Mango kínálatából, melyel egy vagányabb összeállítást készítettem. A kabáthoz sötétkék farmer miniszoknyát képzeltem el, valamint egy fekete, csillagokkal díszített harisnyát. Hogy teljes legyen az összkép, fekete Converse tornacipőt és szegecses táskát adnék kiegészítőnek.




Klasszikus trench coat:

Mindenki ismeri a Burberry drapp átmeneti kabátjait, melyek olyan népszerűek a Szigetországban. Ezek az elegáns darabok - amellett, hogy az igazi londoni stílust képviselik - rendkívül praktikusak is, esőben, szélben, napsütésben, mindig tökéletes választás! A kabátot egy nőiesebb, elegánsabb szettel képzeltem el, ahol fényes anyagú, fekete csőnadrággal párosítottam. Az összeállítást feldobhatja egy piros lakk magassarkú, hozzáillő táskával, valamint a jól ismert Burberry kockás kendő. Ugyanez az szett skótkockás kiegészítőkkel is remekül mutat!



Farmerdzseki:

Szintén egy sokoldalú tavaszi darab, legyen szó akár egy romantikus ruháról, akár egy sportosabb összeállításról, mindig jól jön, ha van a szekrényben. Sportos szettet készítettem vele, a világos J brand dzsekihez indigókék farmert választottam (kerüljük el az azonos színű kabát és nadrág párosítást). Ezt kiegészítettem egy virágos, harsány kendővel, valamint egy színben passzoló Converse-el. Ehhez a szetthez csakis sportos, kevésbé elegáns táskát válasszunk!

Read More

Huszárok a kifutón

The Beatles (1967)
Már régóta szerettem volna írni arról a meglepő, ám nagyon trendi divathullámról, amely a huszárok öltözékét tartja kiindulási alapjának. Végül úgy döntöttem - mivel a mai dátum tökéletesen passzol a témához - erről a stílusról fogok bejegyzést írni. A katonai egyenruhákat idéző, hímzésekkel díszített dolmány nem egyszer feltűnt már a történelem folyamán. Reneszánszát a hippi korszakban élte, több legendás zenész, híresség tűnt fel abban az időben a huszárokéhoz hasonló összeállításban.

Jimi Hendrix (1969)

Kemenes Fanni jelmezterve

Manapság, akik nyomon követik a divatheteket, láthatták, hogy több tervező tavaszi-nyári kollekciójának bemutatóján is huszárkabátkában, katonai csákóval a fejükön vonultak végig a modellek a kifutón. Kiemelendő a belga divatmágus, A.F. Vandevorst idei kollekciója, melyben domináns szerepet kaptak a különböző "dolmányok", gazdagon díszített "menték". A huszárok öltözékét ízlésesen társította mind vörös selyem miniruhákkal, mind fekete bársony estélyikkel. A felsőrészek mellett a fejfedők is a katonák csákóját idézték, tökéletesen kiegészítve az előbb említett ruhadarabokat.





Vandevorst mellett egy másik divatház, az Adam is belecsempészett egy-két sújtásos, katonai stílusú felsőt a tavaszi kollekciójába. A pirosat arannyal, a kéket ezüsttel párosították a designerek, akik - ellentétben a belga divatházzal - az elegancia mellett a sportosságra és a praktikumra is törekedtek. A kabátkákat lenge, fehér színű darabokkal viselték a modellek.


Pár éve Anna Sui fedezte fel a huszár egyenruhát. 2010-es kollekciójában előszeretettel alkalmazta a menték díszítésének mintáját, valamint nem éppen hétköznapi kalapokat is tervezett, szintén ebben a stílusban. Annak ellenére, hogy a katonák ruházata ihlette meg, Anna Sui kollekciójában nagyon nőies, elegáns szetteket láthattunk. Néhány éve a Balmain kifutóján is feltűntek a dolmányos modellek.

Read More

Paris Je T'aime

Régen írtam már utazós bejegyzést, pedig nagyon sok szép divatfotó helyszín van még hátra! Ezek közül is kiemelkedik a divat fővárosa, Párizs! Nem találkoztam még olyan emberrel, akit hidegen hagyott volna a város hangulata, különleges atmoszférája. Nemcsak a történelemhez vagy a művészethez, de a divathoz is ezer szállal kötődik, a divathetek állandó helyszíne, a legnagyobb divatházak bölcsője, nem utolsó sorban pedig a világhírű francia sikk őshazája. Annak ellenére, hogy a város neve egyet jelent a divattal, mégsem készül annyi "párizsos" divatfotó, mint amennyit gondolnánk. Azért persze találni szép számmal, hiszen a csodaszép város sok fotóst megihletett az évek folyamán. Kezdődjön a virtuális idegenvezetés!



Notre Dame:

A Notre Dame egyike azoknak a nevezetességeknek, mely alapján azonnal beazonosítható, hogy Párizsban járunk. Turistáknak kötelező program, meg kell csodálni a templom impozáns méretét, részletgazdag díszítését. A Vogue Italia fotósát is megihlette a Notre Dame egyedülálló hangulata, ezért választotta azon képének helyszínéül, amelyen Anja Rubik szupermodellt láthatjuk turistaként. A csodálatos épületet érdemes hátulról is szemügyre venni, ezt tette a fekete-fehér divatfotó készítője is.






Sacre Coeur:

Nekem személy szerint a kedvenc helyem Párizsban a bohém, megannyi festőnek, művésznek otthont adó Montmartre. Ez a városrész a nyüzsgő központtól távolabb található, maga a béke szigete régi házaival és macskaköves utcáival. Ennek a békés résznek a képét uralja a Sacre Coeur, mely egyedi építészeti stílusával kitűnik a párizsi templomok közül. A bazilikától egyébként csodálatos panoráma nyílik az egész városra. A Vogue Italia fotója megint a turisták szemszögéből mutatja a templomot, a másik képet elnézve azonban egy sokkal otthonosabb, nyugodtabb hangulatot érezhetünk.







Concorde tér:

A Montmartre nyugalma után a Concorde tér Párizs egyik legforgalmasabb, legnyüzsgőbb helyszíne. A hatalmas tér közepén elhelyezkedő egyiptomi obeliszk határozza meg az egész látképet, mellette eltörpülnek a díszes szökőkutak is, melyek közrefogják. Georges Dambier ezt a teret választotta 1960-ban készült bolondos fotójának helyszínéül, de több híresség, mint például Audrey Hepburn vagy Coco Chanel is meg van örökítve, amint Concorde téren sétál. A mai napig előszeretettel használják fel divatkampányok háttereként, 2012-ben éppen a Ellassay fotóztatta itt modelljét, Jessica Stam-et, aki a márka őszi-téli kollekcióját mutatja be.






Louvre:

A múzeumot méltatlanul keveset használják fel divatfotók háttereként, pedig impozáns látvány a történelmi épület és a sok vitát kiváltott üvegpiramis kettőse. Ennek ellenére találni egy-egy olyan képet, amelyet itt készítettek. Érdemes megemlíteni azt az ötvenes években készített vintage divatfotót, melyen a modell a Louvre metrómegállónál pózol. Ugyan az épület nem látszik, a képnek mégis hamisítatlan párizsi hangulata van, a modell öltözéke pedig tökéletesen megfelel az akkori francia sikknek.





Eiffel-torony:

Végül következzen a város elsőszámú nevezetessége. Nem lehet nem megnézni, az Eiffel-torony kötelező program minden Párizsba látogató számára! A torony a francia divatházak nagy kedvence, rengeteg kampány, fotó, film készült ezen a helyen, hiszen valóban nem mindennapi építészeti csodáról van szó! A Dior már 1954-ben az Eiffel-toronnyal reklámozta ruháit a Vogue hasábjain és úgy tűnik, a francia divatház töretlenül rajong érte. Marion Cotillard a torony szerkezetén egyensúlyozva népszerűsíti a házat, egy másik modell lufikkal száll a magasba a Dior Chérie parfüm reklámjában. Emellett számos divatfotót találni még, melyen itt-ott feltűnik a Párizs jelképének tartott torony, amelyet meglátva mindig arra gondolok: Paris Je T'aime! <3
















 

Read More