Summer in the City

A most következő bejegyzésben négy olyan nyári szettet állítottam össze, amely egy-egy európai nagyvároshoz kapcsolódik. Igyekeztem felhasználni az adott helyen jellemző stílust, valamint a legtöbb esetben a városhoz köthető divattervezők munkáit válogattam össze.


Párizs: 
A divat fővárosa, ahol egyszerre érvényesülnek a klasszikus vonalak és a friss, modern, kísérletező trend. E kettősség alapján állítottam össze az alábbi szettet, ahol egy rózsaszín-fekete-szürke nőies, ámde rendkívül különleges és egyedi ruha áll a középpontban. Az összhatást tovább fokoztam a francia stílusú, csíkos kis táskával, amely - annak ellenére, hogy szintén mintás - mégis tökéletesen passzol a ruhához. Cipőnek egy fekete balerinát választottam, amely egyszerre kislányos és elegáns, remek kiegészítője lehet ennek a nem hétköznapi szettnek.




London: 
Mi jut eszébe az embernek először Londonról? Az eső, a piros telefonfülkék, a zenei kultúra...rengeteg jellemző alapján lehetett volna összeállítani a szettet, én leginkább az éghajlatot, valamint az ott élő emberek hagyományos öltözködési stílusát tartottam szem előtt. Az alábbi összeállítást akár Kate Moss is hordhatta valamikor, a rá jellemző darabokat igyekeztem összeválogatni, és mint tudjuk, ő a "londoni stílus" első számú nagykövete. Csőfarmer zenekaros pólóval, hozzá egy laza fekete blézer és rockos kiegészítők: halálfejes Alexander McQueen táska, valamint egy kényelmes saru, ennyi a titka a "London Look"-nak! 






Róma: 
Az olasz főváros stílusának megragadásához a hozzá kötődő tervezőpárost, a Dolce & Gabbana-t választottam. A D&G 2012-es nyári kollekciójában tűnt fel a chili paprikákkal díszített ruha, amelyről sugárzik a mediterrán életérzés. A római nők eleganciájához híven, még a legnagyobb melegben is mindenki magassarkúban (jelen esetben egy szalmatalpú szandálban) járja a város utcáit. Színben hozzá illő szalmatáskával, valamint a mediterrán éghajlat miatt nem elhanyagolható napszemüveggel egészítettem ki az összeállítást.






Stockholm: 
Mivel még sosem jártam a svéd fővárosban, ez az összeállítás nem a valóságot, sokkal inkább saját elképzelésemet tükrözi az ottani nők öltözködési stílusáról. Ez alapján egy pasztelles, monokróm szettet készítettem, amely a hűvösebb időjárás esetén is megfelelő viselet. Egy világosszürke farmert vettem kiindulási alapnak, melyhez fehér topot és egy csodaszép, babarózsaszín kardigánt válogattam. A felsőrésszel harmonizáló, kislányos zárt cipővel, valamint egy natúr táskával toldottam meg a szettet. 



Read More

Div/art: Rokokó pihenő

Az amerikai Vogue áprilisi száma egy csodálatos fotósorozatot rejt, melynek főszereplője Kate Moss, aki a párizsi Ritz Hotel csodálatos "díszletei" között pózol. A meseszerű képeiről ismert Tim Walker az említett fotók esetében is igyekezett megteremteni azt a kissé szürreális, varázslatos világot, amely oly nagy mértékben meghatározza képei hangulatát. A barokkos-franciás díszítettségű Ritz-hez méltóan, a bemutatott ruhák is az idei couture kollekciók legszebb darabjai, melyek rokokós pompájukkal tovább emelik a fényűző hangulatot. 


A Vogue fotók készítője bizonyos esetekben úgy állította be Kate Moss-t, mint a régi rokokó festmények modelljeit. Az a fénykép, melyen égszínkék ruhakölteményben pózol, erősen emlékeztet Jane-Antoine Watteau francia festő egyik vázlatára (1717-18 körül), ahol a nőalak szintén ebben a testhelyzetben fekszik. Watteau a francia rokokó-festészet első számú alkotója volt, aki munkáiban a női szépséget, a nyugalmat, a természet iránt rajongását törekedett bemutatni.


Végül itt a két kép összehasonlítva: 



Read More

TiCCi Rockabilly Clothing - Interjú Ágoston Stefániával

Ágoston Stefánia kiskora óta rajong mindenért, ami az '50-es évekből való, kezdve a kor divatjától, egészen a régi hollywoodi filmekig. 2004-ben útjára indította a TiCCi Rockabilly Clothing márkát, amely nemcsak itthon, de külföldön is nagy népszerűségnek örvend a rock and roll szerelmesei körében. Az általa tervezett ruhák az amerikai rockabilly szubkultúra klasszikus stílusjegyeit hordozzák, átértelmezve a mai kor szellemének megfelelően.


- Hogyan kezdtél el érdeklődni a divat iránt?

- Édesanyám egyedi megrendelőknek készít öltözékeket, általa én is hamar megismertem a szabás-varrást, később ki is tanultam ezt a szakmát. Kiskoromtól kezdve markáns véleményem volt a stílusról, gyakran hozzám fordultak divattippekért a nagyobb lányok is. Modellkedtem, illetve elvégeztem egy stylist tanfolyamot, de igazán csak 2004-től kezdtem el ruhák tervezésével foglalkozni. Akkor egy másik lánnyal közösen csináltuk a TiCCit, 2006 óta pedig egyedül dolgozom.

- Hogyan kerültél kapcsolatba a - Magyarországon kevésbé ismert- rockabilly stílussal?

- A szüleimmel gyakran jártunk rock and roll koncertekre, ahol megismertem és megszerettem ezt a stílust, emellett mindig is oda voltam a régi amerikai énekesekért, színészekért, életem bármelyik korszakában is voltam, Elvis sosem hiányozhatott a falamról!








- Mi inspirál egy-egy kollekció megtervezésekor?

- A rock and roll és a rockabilly életérzést tükrözik az általam tervezett ruhák, mely stílusok gyökerei az ötvenes évek Amerikájáig nyúlnak vissza. Az ebben a korban népszerű filmek, zenék, egyszóval a nosztalgia az, amely a legnagyobb hatással van rám.

- Hogyan zajlik az tervezés folyamata?

- Nagy hangsúlyt fektetek az anyagválasztásra, célom, hogy tartósan jó minőségű ruhákat tervezzek, melyeket több év után is bátran fel lehet venni. Emellett vannak olyan kedvelt minták, amelyeket sokszor alkalmazok, például a cseresznyés vagy a hawaii virágos ruhák minden évben nagy népszerűségnek örvendenek. Ami pedig még az anyagnál is fontosabb, az a különleges szabásvonal, amely megadja a ruhák karakterét, nőiességét. A klasszikus harangszoknyák mellett a szexisebb Pin-up girl vonulat is megjelenik a ruháimban, így gyakorlatilag minden korú és testalkatú nő talál számára megfelelő TiCCi darabot.

- Terhességed alatt terveztél egy kismama-kollekciót is.

- Elég hamar rá kellett jönnöm, hogy nincs túl sok lehetőség egyszerre kényelmes és csinos kismama ruhákat találni, különösen ebben a stílusban. Ezért készítettem egy kollekciót, melyben pamut anyagból készült, kellemes kismama viseletek kaptak helyet, természetesen az ötvenes évek stílusában.




- Férfiaknak is tervezel öltözékeket?

- Külön férfi kollekciót még nem készítettem - bár nagyon szívesen csinálnám - de megrendelésre, például rockabilly esküvőkre gyakran tervezek férfi ruhákat is. Emellett számos magyar és külföldi rock and roll zenekar készítteti velem a fellépőruháját, esetükben nem csak arra kell figyelni, hogy a ruha jól mutasson a színpadon, hanem arra is, hogy szabadon lehessen benne ugrálni, ne zavarja a fellépőt a zenélésben.

- Mik a jövőbeli terveid? Maradsz a megszokott stílusnál, vagy váltasz?

- Ez a korszak kimeríthetetlen stílus tekintetében, a rockabilly-n belül van a TeddyBoy-Girl, Rocker, Greeser irányzat, ezek mind alapot szolgáltatnak, és mivel Pin-up Girl-ök is vásárolják a ruháimat így minden évben megjelenítem a kollekciómban a sailor, army és hawaii style-t is. Emellett '40-es, '60-as évek swing korszaka is nagy hatással van rám, nem kizárt, hogy ezt a stílus is felhasználom majd a későbbiekben.





- Hol kaphatók a TiCCi ruhái?

- Alapvetően megrendelésre dolgozom, itthon csak a Glamour Színház és Revükellék üzletben (1065 Budapest, Nagymező u. 6.) vásárolhatók meg a ruháim. Külföldön több helyen is találkozni a TiCCi-vel, Németországba és Svájcba is küldök ki ruhákat. Interneten pedig az Etsy webshopjából (www.etsy.com/shop/TicciRockabilly) lehet rendelni az általam tervezett darabok közül.






Elérhetőségek: www.ticci.hu
                      www.facebook.com/ticciclothes


(Képek: www.ticci.hu, Mészáros Judit)

Read More

Div/art: Kariatidák a Dior cipőn

Hogy is kerülhettek az ókori építészet műremekei egy Dior cipőre? A válasz egyszerű. A divatház 2009-es tavaszi kollekciójában tűnt fel az a különleges cipellő, amelynek sarkát az ókori nőalakokhoz hasonló "szobrok" helyettesítették. A nem éppen hétköznapi darabot Marion Cotillard színésznő (a Dior elsőszámú üdvöskéje) viselte első alkalommal vörös szőnyeges eseményen, ahol osztatlan sikert aratott, sőt még a kezdetben fanyalgó kritikusokat is meggyőzte arról, hogy egyáltalán nem kell bevállalósnak lenni ahhoz, hogy ízlésesen lehessen hordani a Dior cipőcsodáját.



Ezekkel a cipőt tartó "szobrokkal" állítottam párhuzamba az ókori görög építészetben alkalmazott - oszlopokat helyettesítő, erkélyeket megtartó - nőalakokat, a kariatidákat. Mindkét esetben fejükkel tartják meg a cipőt/ épületet, valamint közös pont az az erőteljes nőiesség is, amely ugyanúgy jellemzi a kariatidákat, mint a Dior- sarkakat.

Read More

Tavaszi illatok

Írtam már tavaszi kabátokról, blézerekről, divatfotókról, és ruhakollekciókról, de a parfümök eddig még nem kerültek sorra. Most sem elsősorban az illatokon van a hangsúly, sokkal inkább a design-os üvegeken és a hozzá tartozó kampányképeken, melyek megteremtik a parfüm tavaszi "hangulatát".


Marc Jacobs: Dot


Teljesen odavagyok Marc Jacobs katicabogarától! Az illatot még nem próbáltam ki, arról majd később beszámolok, de az üvegcse máris belopta magát a szívembe! Feltűnő, piros alapon fekete pöttyös, hihetetlenül aranyos. Ha az illat is olyan tavaszi, mint a külső, akkor előbb utóbb be kell szereznem egy saját katicabogarat. 




Anna Sui: Night of Fancy


Anna Sui kampányképei mindig különlegesek, azonnal felismerhetőek és egészen egyedi látványvilággal rendelkeznek. Legújabb, Night of Fancy elnevezésű parfümjének üvege egy pávát formáz, amelyhez csodálatos csomagolás is készült. A kampányfotó az Ezeregyéjszaka Meséit idézi rejtelmes lila színével, míg a parfüm üvege a részletgazdag díszítettségével utal az arab/indiai stílusvilágra. 





Lolita Lempicka: Valentine 


Lolita Lempicka Valentin napra dobta piacra legújabb, beszédes nevű parfümjét. A megszokott sablonos szívecskés, rózsás minták helyett ő a tavaszt állította párhuzamba a szerelemmel, kampányfotóján egy tavasztündér  ragyog a romantikusan buja kert díszletei között. 







Nina Ricci: Nina Fantasy 


A tavasz elmaradhatatlan parfümje a Nina Ricci gyümölcsös, könnyed illata, a Nina. A divatház igyekszik minden évben megújítani a jól bevált terméket, idén tavasszal egy Fantasy nevű limitált kiadással kedveskedtek az illat rajongóinak. A fehér alapon arany-pink almás üvegcsét, valamint a bájos rajzzal díszített dobozt minden Nina-fanatikusnak kötelező beszerezni!






Read More

Div/art: Fauvista színkavalkád

MEGLEPETÉS!!!

Húsvétra a nyuszi egy új rovattal lepte meg a Divatkirályság olvasóit. Mostantól minden vasárnap elrugaszkodom kicsit a szigorúan vett keretek közül és ötvözöm rajongásom két tárgyát: a divatot és a művészetet. A Div/art-ban nagyobb teret fog kapni a művészettörténet, hiszen minden héten egy-egy divatfotót, designer ruhadarabot hasonlítok majd össze különböző képzőművészeti alkotásokkal. Ezek a saját elmém szüleményei, nem biztos, hogy minden esetben tökéletesen passzolni fog egymáshoz a két alkotás, de valamilyen módon mégis lesz átfedés köztük. Remélem, hogy sokaknak elnyeri tetszését az új rovat és minél többen örömüket lelik az olvasásában!

Első alkalommal egy olyan összeállítást készítettem, melyet az elkötelezett olvasók már ismerhetnek. Tavaly írtam a fauvizmus és a colour blocking kapcsolatáról, akkor párosítottam össze a képen látható festményt és fotót. 



A festmény egy kortárs amerikai művész, Karen Fields alkotása, mely a fauvista irányzat jegyeit hordozza magán élénk, vibráló színeivel. Ehhez a képhez társítottam Tomcsányi Dóri 2011-es őszi-téli, "Color Project" elnevezésű kollekciójának egyik kampányfotóját. Az összehasonlítás alapja pedig az, hogy szerintem a fauvizmus, mint művészeti irányzat és a colour blocking stílus a mindkettőben érvényesülő "vad" színek miatt igen szorosan kapcsolódik egymáshoz. A divatirányzat pedig tulajdonképpen a fauvizmus reneszánsza, újjászületése, más köntösben (művészet ágban) való megjelenése.

Read More

Húsvéti összeállítás

A most következő bejegyzésemben csak minimális szerepet tölt be a szöveg, a képeknek sokkal nagyobb a jelentőségük. Ezek a divatfotók és designer termékek ugyanis mind-mind a Húsvét ihletettségében születtek. Van itt minden: Louis Vuitton nyuszifülek és Armani csokitojások, playboy-lányok és vintage magazinok, tehát húsvéti kavalkád! Jó szórakozást!



Natalia Vodianovát többször lencsevégre kapták már nyuszifülekkel. Egyik alkalommal a Vogue UK hozott le róla egy Mario Testino által készített divatanyagot, máskor az orosz Vogue hasábjain pózolt a Louis Vuitton-ház bársony nyuszifüleivel.





Az amerikai Harper's Bazaar-ban a modell egy életnagyságú fehér nyúllal pózol, aki leginkább úgy fest, mint az Alice Csodaországban egyik szereplője.



A Vogue UK 2009-ben egy különleges hangulatú, "Snow Queen" című fotósorozatot jelentetett meg, melyben az egyik képnek annyira húsvéti hangulata van, hogy nem lehetett nem belerakni az összeállításba. A modell óriási tojások között üldögél, miközben fején még ott van a saját tojáshéja. A frissen kikelt kiscsibéhez hasonlóan az ő arca is ijedt, nem tudja hol van, naív és félénken tekint a világra.



A nyuszik, csibék mellett a tojások is elmaradhatatlan kellékei a Húsvétnak. Pár éve felkértek néhány ismertebb designert, tervezzék meg saját húsvéti tojásukat, amely az általuk képviselt divatház legjellemzőbb vonásait hordozza. Így születhettek meg a szegecses, bőrkötéses, illetve fekete fátyolos darabok. Más tervezők inkább az édességgyártás felé kacsingatnak. Roberto Cavalli egy óriási zsiráftojásra emlékeztető csokoládét dobott piacra nemrég, míg Vivienne Westwood cukorkákkal töltötte meg a csodálatos csomagolású húsvéti ajándékokat. A legkomolyabban mégis az Armani-divatház állt rá az édességek forgalmazására. Három különböző féle csokoládétojásból válogathatunk, melyeken a ház hatalmas "A" betűje díszeleg. Emellett nemcsak húsvétra, de minden alkalomra találunk megfelelő ajándékot az Armani Dolci kollekcióból (már ha meg tudjuk fizetni).








Szépséges Húsvéti Ünnepeket kívánok a Divatkirályság valamennyi Olvasójának!

(Vasárnap is érdemes lesz rátekinteni a blogra, mert a nyuszi ide is hoz egy kis ajándékot!)

Read More

A nyár öt pillanata (2. rész)

Nagyjából egy hónapja már írtam ilyen címmel egy bejegyzést, ez most annak a 2.része, melyben újabb csodaszép nyári kampányképek játszák a főszerepet. Továbbra is azokat a fotókat igyekeztem összegyűjteni, melyek kifejezetten a nyári életérzést közvetítik fehér homokos, pálmafás tengerpartokkal, türkizkék medencékkel. Mindegyik kampányfotó az adott márka 2012-es tavaszi-nyári kollekcióját mutatja be, de én inkább a nyárra helyeztem a hangsúlyt. Kellemes "sütkérezést"!

Guess by Marciano:

Ezek a képek az 1.rész közzététele után nem sokkal "tudatták velem", hogy hiányosságok történtek, hiszen a gyönyörű helyszínen készült divatfotóknak valóban helyük van 2012 legszebb nyári divatkampányai között. Itt inkább a medence partját részesítették előnyben, de egy-egy képen azért a tenger is megcsillan. A ruhák alapvetően túl elegánsak ehhez a közeghez, de nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy például a narancsszínű selyem  milyen csodásan mutat a türkizkék, enyhén fodrozódó víztükrű medence közelében. Külön figyelemre méltóak a hatalmas kiegészítők, melyeket nyáron mi is bátran bevállalhatunk!





Versace:

A Versace idei, Mert & Marcus által fotózott kampánya nem igazán tetszik. Azért került bele mégis a bejegyzésbe, mert nagyon sok helyen megjelent, rengeteg újság, internetes oldal áradozott az olasz márka képeiről. Emellett a ruhákat Gisele Bündchen modell mutatja be, aki nagy népszerűségnek örvend a divatvilágban, így ezért a sorozatáért is oda voltak a rajongói. A jelenetek itt is egy medence partján játszódnak, azonban nem a hétköznapi értelemben vett nyári hangulat jelenik meg a fotókon. Az alkotók kék szűrőt használtak, amitől egyszerre lettek hidegek a képek, ezzel együtt mégis úgy érezzük, a fotók fülledt, párás időben készültek, olyan meleg volt, hogy már látni sem lehetett rendesen...csak kéken. Nem vagyok oda ezért a sorozatért, de a hosszú Versace estélyit azért szívesen elfogadnám!





Bershka:

A Bershka kampányképei kicsit kakukktojásnak számítanak a fotók között. Nemcsak az a különbség, hogy nem egy luxusmárkáról van szó, de a képek hangulata is egészen más, távol áll az egzotikus, trópusi helyszínektől. Nekem ettől függetlenül nagyon tetszenek! Egy olyan haverokkal lógós, heverészős, napsütötte nyári délutánt mutat be, amelyre több hónap után, a téli fagyoskodásban is emlékezni fogunk. Pár szó a ruhákról: nem tetszenek, de a kiegészítők, különösen a hippis napszemüvegek nagyon jók!




Desigual:

Nagy rajongója vagyok a spanyol márkának, különösen azért, mert ruháiról mindig a nyár jut eszembe. Színes, hippis darabjait azonnal be lehet azonosítani, rögtön tudjuk, hogy a Desigual-ról van szó! A nyári kollekcióhoz csodálatos kampányképeket is készítettek, melyeknél a helyszín ismét a tengerpart, illetve egy kis partmenti fakunyhó, ahová be lehet menekül a forróság elől. Engem a fotók erősen emlékeztetnek Paul Gauguin Tahitin készített festményeire. A nagyszerű hangulatú sorozatmellett a ruhákat is érdemes szemügyre venni, hiszen idén sem kell csalódnunk, minden egyes Desigual darab egy igazi remekmű, a személyes kedvencem a trópusokat idéző, különleges szabású bikini.







Victoria's Secret:

Végül következzenek a Victoria's Secret angyalkái, akik a márka fürdőruháinak fotózásán édeni környezetben, a mesés Bora Borán pózoltak. A viszonylag egyszerű szabású darabok háttérbe is szorulnak a csodálatos táj: a türkizkék tenger és fehérhomokos strand mellett. Itt elmaradnak az óriás kiegészítők vagy a napszemüvegek, emellett a színek is természetesebbek, visszafogottabbak, unalmasabbak (?) mint az eddig bemutatott fotókon.






Read More