Interjú Biacsics Tinával, a dirTies tervezőjével

"A ruhák viselője egyszerre aranyos, ártatlan kislány, egyszerre vadmacska és egyszerre nőies díva. Ezt a stílust nem lehet konkrétan behatárolni, hiszen a ruhák igen eklektikusak, és egyszerre több irányzatot is magukba foglalnak."

Így határozza meg Biacsics Tina divattervező 2008-ban alapított ruhamárkájának, a dirTies-nek a filozófiáját. Tina azóta számos különleges és merész ruhát tervezett, túl van több sikeres divatbemutatón, valamint 2012-ben egy plus size minikollekciót is elindított, melyben a teltebb nők is megtalálhatják számításukat. Tinával a kezdetekről, a dirTies márkáról, valamint most megjelenő legújabb nyári kollekciójáról beszélgettünk.

Mikor kezdtél el érdeklődni a divat iránt és hogy jött, hogy divattervező leszel?
Kislánykoromtól kezdve érdekel a divat. Édesanyám varrónő, így egészen korán betekintést nyertem a ruhakészítés világába. Később festőnek tanultam, de mellette megmaradt a ruhák iránti szenvedélyem is. Végül a Forrai Magániskolában divattervezőként fejeztem be tanulmányaimat.

Mióta létezik a dirTies márka?
Hivatalosan 2008 óta működik, amikor a „The Dirty Dolls” nevű kollekcióm után kitaláltam a dirTies fantázianevet.



Mi inspirál egy-egy kollekció megalkotása közben? Van olyan híresség, akinek a stílusa nagy hatást gyakorolt Rád? 
Sopronban születtem, így amikor Budapestre jöttem a város nyüzsgése volt rám a legnagyobb hatással, nagyon sok új ötlettel lettem gazdagabb tőle. Emellett a zene inspirál leginkább, valamint meghatározott hangulatok.
Hírességek közül Amy Winehouse stílusa áll hozzám közel, de Courtney Love, Nina Hagen és Madonna is hatással van rám.

Van kedvenc színed, mintád, formád, amelyet szinte az összes kollekciódban szerepeltetsz?
A fekete sohasem hiányozhat a kollekcióimból. Nagyon szeretem ezt a színt, főleg ha hozzá élénkebb árnyalatokat is párosítok. A pöttyös minta örök kedvenc, szinte mindig tervezek ezzel a mintával ruhákat. Tervezés során a nőies formákat tartom szem előtt a dekoltázs kiemelésével, valamint a derék hangsúlyozásával.


Nemrég jelent meg legújabb nyári kollekciód. Mesélj kicsit róla!
Legújabb kollekcióm a „My Way” nevet kapta. Ennek több jelentése is van a számomra. Egyrészt mert úgy érzem, az eddigiek közül ez a kollekció jellemez engem leginkább, ez áll hozzám a legközelebb. A név azonban utal az eklektikusságra is, mely nagyon erősen érződik a ruhákon. Ez lett a legsokszínűbb, legtöbb stílust felvonultató kollekcióm. Annak ellenére, hogy nagyon sokféle hangulat megtalálható benne, azért van egy alapkoncepciója is. Királylányos, meseszerű, ugyanakkor vagány utcai viseletként jellemezném az új kollekció darabjait.




Milyen terveid vannak a jövőre nézve?
Júliusban a Dürer kertben lesz dirTies Fashion Show a Tattoo The Sun Fesztivál keretében. Emellett, mint minden évben, idén is szeretném megrendezni a „dirTies Night” elnevezésű eseményt. Ősszel az új kollekcióhoz is tervezek egy nagyobb szabású, különlegesebb bemutatót, ahol zenekari kíséret mellett lépnének majd színpadra a modellek.



Az érdeklődők hol tudják megvásárolni az általad tervezett ruhákat?
Az Alterego Shop és a Rock n’ Roll Shop (Renegade Tattoo) árusítja a ruháimat, de a Meskán is fent van néhány dirTies darab. Emellett előzetes egyeztetés után nálam is lehet vásárolni.

Köszönöm az interjút és további sok sikert kívánok!

Elérhetőségek:

Read More