A nyár két árnyalata

Hála a divatmagazinoknak, már télen értesülünk arról, hogyha a nyári hónapokban divatosak szeretnénk lenni, milyen színű ruhákat válasszunk. A 2013-as nyár két slágerszíne a korall és a menta. Mindkét színnek találni pasztellesebb, visszafogottabb, valamint élénk, neonosabb árnyalatát is, éppen ezért olyan különleges és sokoldalú színek ezek. Négy összeállítást készítettem az említett árnyalatokkal, ezek közül két elegáns és két hétköznapi szettet. 


Korall:

Az első összeállítás középpontjában egy korall színű blézer áll, melynek rózsaszínes színébe azonnal beleszerettem. Hozzá klasszikus csőfarmert párosítottam, ellensúlyozva a blézer eleganciáját, ezzel sportosabbá, hétköznapibbá téve az összhatást. Fehér nyári szandállal és színben passzoló fehér táskával lesz teljes a laza nyári szett.



A másik összeállításban az eleganciára helyeztem a hangsúlyt. Itt egy gyönyörű korallszínű selyem maxiruha határozza meg az összképet. A divatos nyári árnyalathoz arany kiegészítőket választottam. A hűvösebb estékre jól jöhet egy elegáns arany kardigán. A ruha ókori római/görög szabása miatt egy hangulatban hozzá illő arany sarut választottam, valamint egy - engem a bizánci stílusra emlékeztető - azonos színű kistáskát.



Menta:

Az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvendenek nemcsak a fiatal, hanem az idősebb korosztály körében egyaránt a színes nadrágok, farmerek. Összeállításomban én is egy mentazöld nadrágot választottam, melyet vidám és nőies pink színű kiegészítőkkel dobtam fel. A colour blocking jegyében jól megfér egymás mellett a mentazöld csőnadrág és a pink kabátka. Hozzá színben illő tornacipőt és kendőt választottam. Ha két erőteljes, élénk színt is választunk a szettünkbe, a többi szín legyen semleges. Így a tornacipő és a kendő esetében is a fehér jelenik meg, mely még jobban kihangsúlyozza a másik két árnyalatot.



A menta nem feltétlenül csak sportos, utcai viseletre alkalmas szín. Megfelelő kiegészítőkkel társítva kifejezetten elegáns összképet is kaphatunk. Én egy mentazöld koktélruhát választottam, melyet fekete-arany kiegészítőkkel dobtam fel. 


Read More

Div/art: Cipők és festmények

A tavalyi Ruhák és festmények írásom népszerűségén fellelkesülve újabb művészettörténeti bejegyzéssel jelentkezem. Most híres tervezők különleges cipőit fogom párhuzamba állítani művészeti alkotásokkal.


Elsőként az impresszionista festő, Pierre-Auguste Renoir "A páholy" című 1874-es képét hasonlítottam össze a BCBGeneration Liberty magassarkújával. A cipő színei és mintázata visszaköszön a páholyban ülő nő ruháján. Ugyan nem látjuk a lábát, de akár egy hasonló cipőt is választhatott elegáns szettjéhez.



Christian Louboutin extrém Python magassarkúját az Henri Rousseau által 1910-ben alkotott "Álom" című festmény egy részletével párosítottam össze. A festő művészetére jelentős hatással volt a dzsungel, mint téma. A cipőn is ugyanezek az egzotikus, tarka színárnyalatok jelennek meg.



Japán művészete számos művészeti ágat és irányzatot felölel, amelyek között a legjellegzetesebbek a fazekasság, a fa- és bronzszobrászat, a festészet (elsősorban papírra és selymre, tintával), valamint a kalligráfia. A japán művészetet máig meghatározó témája tavasszal a cseresznyefák virágzása. A legenda szerint a Fuji hegység istennője tavasszal életre kelti a halott virágokat, melyek az élet legfőbb szimbólumai. Bejegyzésemben egy cseresznyefa virágzást ábrázoló alkotást hasonlítottam össze Charlotte Olympia Botanic elnevezésű cipőjével.



Szintén Charlotte Olympia a tervezője a piros-sárga-zöld Arabella magassarkúnak, melyet Paul Klee egyik festménye mellé állítottam. A svájci festő által 1919-ben alkotott "Déli kertek" című kép színei, árnyalatai, hangulata tökéletesen megfelel a luxuscipellővel.



Végül a Vans klasszikus szabású pink-neonzöld cipőjét állítottam párhuzamba Andy Warhol pop art művész Marilyn Monroe-t ábrázoló alkotásával. A letisztultság, az egyszerűség és a színek azonossága miatt párosítottam össze, azt azonban nem tartom valószínűnek, hogy Marilyn valaha is hordott hasonló cipőt.




Read More