Div/art: L'Wren Scott Klimt-kollekciója

L'Wren Scott-ot a közvélemény sokkal inkább a Rolling Stones együttes frontemberének, Mick Jaggernek a barátnőjeként tartja számon, mintsem divattervezői karrierje miatt. Pedig az Egyesült Királyságban nagy népszerűségnek örvend, nőies és letisztult kollekciói többnyire pozitív kritikákat kapnak. Az angol tervezőnő 2013/14 telére egy egészen különleges Klimt-kollekcióval állt a nagyközönség elé, melynek minden egyes darabját a híres osztrák festő valamely remekműve ihlette.


Klimt egyik leghíresebb festménye - a "Judit és Holofernész" - ihlette az arany/lila selyem estélyit, mely nemcsak színeiben, de mintázatában is tökéletes párja az említett képnek.



Vörös és arany mintázatú elegáns estélyije Klimt "Hygieia" (a tisztaság és egészség istennője az ókori görögöknél) című képe alapján készült. Felfedezhető a szecesszióra jellemző csigavonal, az ókorhoz való visszanyúlás, az allegorikus ábrázolás.



A "Johanna Staude portréja" című festmény alapján készült estélyiruha mintázata egy az egyben a művész alkotását tükrözi vissza. Leveles mintája, színárnyalatai és a fekete gallér mind-mind példa erre.



Az őszi kollekcióból természetesen nem hiányozhatnak a kabátok sem. A tervezőnő pezsgőszínű, fényes anyagú darabjának mintázata Klimt "Életfa" című képét testesíti meg. A szecesszióra amúgy is jellemző csigavonal a kollekció több darabján is feltűnik.

A teljesség kedvéért L'Wren Scott a modellek sminkjét, frizuráját is a Klimt képek nőalakjaihoz igazította. Példa erre az a vörös hajú modell, aki pontos mása a festő "Nuda Veritas" című alkotásán szereplő alaknak.

Read More