2011. október 27., csütörtök

A zene és a divat

A zene a történelem folyamán folyamatosan meghatározó szerepet töltött be az emberek életében. A hallgatásának öröme mellett ihletet adott irodalmi művek, költemények, képzőművészeti alkotások születéséhez, de a divatra tett hatása is elvitathatatlan. Ebben a bejegyzésben olyan ruhákról, cipőkről írok, amelyeknek a zene, valamint a hagszerek voltak az ihletforrásai.

Zongora:

A zongora billentyűinek fekete-fehér színe gyakran megjelenik öltözékeken. Ilyen például a Chanel 1987-es kollekciójából származő "zongoraruha" is, melyet - e két szín köztudottan nagy rajongója - Karl Lagerfeld tervezett. A ruha sikeres divattörténeti karriert futott be, melynek végállomása a londoni Victoria & Albert Museum lett, ahol azóta bárki megcsodálhatja a legendás öltözéket.





De a zongora nemcsak a ruhákra, hanem a cipőkre is nagy hatást tett. Charlotte Olympia "Piano Shoes"-a szintén ezt a hangszert igyekezett "cipőformába" önteni, melynek eredménye egy nem mindennapi, ugyanakkor rendkívül elengáns magassarkú lett.
Gitár:

A gitár, mely sokak szerint a hangszerek legmenőbbike, szintén hatással volt a divat alakulására. Jeremy Scott néhány éve rukkolt elő az általa tervezett gitárruhával, melynek alakját feszes anyaga miatt, annak viselője adja meg. A tervező így vont párhuzamot a női test és a gitár alakja között. Ha megnézzük Jeremy Scott többi ruháját láthatjuk, hogy nem ez volt az első eset, amikor a zene határozta meg a tervezést, nemrég például Katy Perry jelent meg egy sárga, hangjegyekkel díszített J.S. miniruhában.


Max Kibardin cipőit elnézve, őt is megihlette ez a hangszer. A tervező a Chicks on Speed nevű együttessel - akiket Európa legvagányabb csajbandájának aposztrofálnak - közösen készítette ezt a különleges cipőt. Érdekessége, hogy nem a mintája utal a hangszerre, hanem ténylegesen húrok vannak rajta, így még jobban hasonlít egy valódi gitárra. Sajnos ez a hasonlóság a szépség rovására ment...




Hangjegyek:


A Dolce & Gabbana 2011-es őszi kollekcióját ellepték a hangjegyek! A ruhák alapszíne a fekete-fehér, mintájuk a kottát idézik, találni közük lenge nyáriruhát és a téli báli szezonra estélyit is. Ezekhez illő táskák és cipők is kaphatók az olasz tervezőpárostól.






Végezetül itt van az én szeményes kedvencem, Lauren Trump ruhája, melyet a fiatal tervező egy "Project Beethoven" nevezetű pályázatra készített. A versenyt sajnos nem ő nyerte, de nálam abszolút favorit a zeneszerző 7. szimfóniája által ihletett estélyiruha.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése