2012. január 5., csütörtök

Jonathan Leder

Jonathan Leder korunk egyik legegyedibb látásmóddal rendelkező fotósa. Különleges képei nem tipikus divatfotók, hiszen a ruhák mellett nagyobb szerepet kapnak a hangulatok, történetek, melyeket munkái elmesélnek. A képek egyediségét az adja, hogy a manapság megszokott digitális helyett a hagyományos fényképezést részesíti előnyben, ezzel kialakítva egyéni, retro fotóit.

Elmondása alapján, legfőbb ihletforrása a II. világháború utáni, de a modern számítógépes korszak előtti, 20. századi Amerika, különösen a hippikorszak. Szerinte ugyanis abban az időben sokkal szabadabban és boldogabban éltek az emberek, ő is ezt az életérzést igyekszik megeleveníteni a képein. A new yorki illetőségű fotós, Manhattan-ben, a Metropolitan Museum mellett nevelkedett, amely – mint régebben nyilatkozta -  szintén jelentősen meghatározta a művészetét.

Ledernek a divatfotóról is igen egyéni véleménye van. Visszataszítónak találja azokat a képeket, melyek mögött nincs egy “háttértörténet”, csak unalmas stúdiófotók, melyeknek egyetlen célja a bemutatott ruhák értékesítése. Ugyan képei nem tökéletesek, mégis sokkal több érzést kiváltanak az emberből, mint a hagyományos divatfotók. A képeit körüllengő erotika is arra szolgál, hogy minél inkább provokálja a szemlélőt.


A fények, helyek, a fotókon szereplő lányok mind-mind azt láttatják, hogy a tökéletesség hiánya, az apró hibák mennyivel szebbek, élőbbek, mint a rideg stúdiófotók. Úgy véli, hogy a természetesen szép nők sokkal több embernek tetszenek, ő pedig örül, hogy megoszthatja a világgal ezeket a szépségeket. A képeiről – az erotika mellett – árad a természetesség, (amely szintén a hippik életfelfogására utal) éppen ezért a fotós többször is éles kritikát fogalmazott meg a csontsovány modellekkel szemben.
A sokoldalú művész a divatfotózás mellett klipeket forgat (az IS TROPICAL “Lies” című számára készített videót) és modell feleségével együtt ő az alapítója a Jacques magazinnak is. Az újság Amerika egyik elsőszámú luxus erotikus magazinja, melyet sokan egyfajta vintage Playboy-nak tartanak régies képeivel és különleges modelljeivel.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon jó kis poszt lett! :)

2012. január 27. 19:00

Megjegyzés küldése