2012. október 9., kedd

Marie Claire Fashion Days 2012 - Future Generation


Az idén már negyedik alkalommal megrendezett "Marie Claire Fashion Days" nagyszerű lehetőséget nyújt arra, hogy a fiatal magyar divattervezők alkotásait megismerhesse a nagyközönség. A bemutatókon - a hagyományoknak megfelelően - külön választották azoknak a tervezőknek a munkáit, akik már ismertebbek és hosszabb ideje a magyar divatélet résztvevői, Ők alkotják a "New Generation"-t. Valamint külön bemutatón lehetett megtekinteni a legfiatalabb tervezőgeneráció, a "Future Generation" tagjai által megálmodott öltözékeket, kiegészítőket. Ebben a bejegyzésemben a jövő legígéretesebb fiatal, hazai divattervezőinek őszi-téli kollekcióiról írok részletesebben. 


Anna Amélie: 

Az kollekció - melyet Vancouver városa és az indián kultúra ihletett - nem hagyott mély nyomot bennem. Tetszett, hogy a téli kollekciók fekete-szürke "trendje" helyett inkább az élénk színek kerültek előtérbe. Ennek ellenére nem tudok kiemelni egy olyan ruhát sem, amely maradandó élmény lett volna számomra. 



ANNAEVA:

"Olyan nőknek alkotunk ruhákat és kiegészítőket, akik egy kis különlegességre vágynak. Fontos számukra a nőiesség fiatalos megfogalmazása." - így nyilatkozott a márka két tervezője, Hachbold Anna és Kárpáti Éva arról, mi is az ANNAEVA lényege. Én személy szerint pont azért szeretem Őket, mert az általuk alkotott ruhák nemcsak a modelleken állnak jól, hanem a nőiesebb alkatúak is bátran hordhatják ezeket a darabokat. Őszi-téli kollekciójukban a báli szezon öltözékei, a koktélruhák és estélyik kerültek előtérbe. A színek terén is ezt az eleganciát hangsúlyozzák, dominál az arany, a piros és a tél elmaradhatatlan színe, a fekete is.







Barnoff:

Ahogy a tervező fogalmazott, célja az örök változás, a folyamatos megújulás, ahogy a természet és az élet is időről-időre változik. A bemutatott ruhák éppen ezért nagyon különböző stílust képviseltek: ugyanúgy lehetett látni a swing korát idéző, fekete-fehér kis ruhát, elegánsabb estélyiket és játékos, fiatalos darabokat is. Ez utóbbira példa a kollekcióban többször is feltűnő pillangó motívuma, amelyet nemcsak blézereken, hanem cipők és övek díszeként is láthattunk. 








Daige:

A Daige márkanév Tóth Melinda és Dudás Ildikó párosát rejti, akik úgy fogalmaztak az általuk tervezett darabokról, hogy "friss, sallangmentes dizájnt, könnyed, mégis határozott hangulatot képviselnek..." Jó példa erre "The League" elnevezésű őszi-téli kollekciójuk, amelynek középpontjában a sportos és az elegáns stílus kontrasztja áll. Nagyon tetszettek a speciális módon printelt anyagok és a gyönyörű színárnyalatok (a mustársárgától a halvány rózsaszínen át egészen a pinkig). A kollekció csúcsdarabjába - a lenge anyagú fehér estélyibe, melyet elmosódott vízfestékhez hasonló printelt minta díszít - pedig első látásra beleszerettem! A "Future Generation" tagjai közül Ők lettek a kedvenceim.








Dori Tomcsanyi:

A Dori Tomcsanyi "egy magas profilú kortárs női dizájn - és divatkoncepció". A 2010-ben Tomcsányi Dóri által alapított márka téli kollekcióját az utazás ihlette. A gyakran megjelenő szürke szín az autóutak aszfaltjára utal, a különleges, batikolt hatású kék anyag a felhőket juttatja eszünkbe, míg a csodás türkiz színárnyalat a tengert szimbolizálja. A melegítő-szabású nadrágokat nem tudtam hová tenni (főleg az arany cipőkkel együtt viselve). Ugyanígy a szürke szín sem tetszett igazán, amely meghatározta a kollekciót. A kifutói zene miatt viszont plusz pont jár! 




Erlen:

Az Erlen fantázianév alatt alkotó fiú annak ellenére, hogy még csak másodéves a MOME textil szakán, már több díjat is nyert az általa tervezett darabokkal. Első önálló kollekciója a Marie Claire Fashion Days-en debütált, itt mutatták be először barokkos hangulatú, elegáns és nőies ruháit. A gazdagon díszített templomok, paloták mellett a glam rock is ihletforrásként szolgált az alkotás során, ezért társította az arannyal díszített, barokkos felsőket szűk bőrnadrággal, szegecsekkel, flitterekkel. Nagyon tetszett a fekete-fehér-arany színhármas, a szabásvonalak merészsége és a túldíszítettség ellenére is letisztult elegancia, amit a ruhák tükröztek.








(A "Future Generation" tagjai még: Es-tu un Ange? , Imogen, Iner, La Maison d' ELYSIAN, the Four, Zoe Phobic)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az Anna Amelie-nél a táskákat kellett volna nézni, nem a ruhákat... ;)

http://www.mcfashion.hu/2012_tovabbi_tervezok_/anna_amelie/10504/

2012. október 10. 23:43

Megjegyzés küldése