2010. június 22., kedd

Ének az esőben

Remény kedtem benne,hogy június végén már a legújabb fürdőruhákról és nyári kiegészí tőkről számolha tok be a blogomban. Azonban elmúlt hetek,hónapok(!) esős időjárá sára tekintettel mai témámnak az új divatőrület, a gumicsizma bemutatását választottam.

A gumicsizma honnan máshonnan származhatna, mint az esős Angliából. A náluk Wellington boot-nak nevezett gumicsizma Wellington első hercegéről, Arthur Wellesley-ről kapta a nevét. Az 1769 és 1852 között élt herceg megbízta cipészét, készítsen neki egy strapabíró, kényelmes és praktikus bőr lábbelit, amely ideális az angol vidéki környezethez. A csizma idővel egyre nagyobb népszerűségnek örvendett és megrendelője után meg is kapta a Wellington boot nevet.




A gumicsizma történetében 1852-ben ismét fordulópont következett be, amikor Hiram Hutchinson üzletember megismerkedett Charles Goodyear-el. Míg utóbbi hatalmas autógumi birodalmat épített ki, addig Hutchinson a gumicsizma gyártására specializálódott.


Mind az első, mind a második világháború idején hatalmas megrendelések érkeztek a gyártókhoz. A frontra igyekvő katonáknak ugyanis szükségük volt egy olyan cipőre, amely még a legzordabb esős időjárást is kibírja. A háború során váltak meghatározóvá a Hunter Boot Ltd. gumicsizmái és a Burberry katonai ballonkabátjai is.


A második világháború után egyre inkább része lett a hétköznapi viseletnek, olyannyira, hogy az ezredforduló után kialakultak gumicsizma-trendek is. A vezető divatházak ki is használják a csizma nagy népszerűségét, Chaneltől a D&G-ig találunk márkás lábbeliket. A nyaranta megrendezett Glastonbury fesztivál igazi gumicsizma parádé minden évben, ahol a hírességek is népszerűsítik ezt a praktikus cipőt. A teljes siker érdekében hozzáillő esernyőt is választhatunk.





Viselésének legfontosabb szabálya a kényelem. Csak olyan gumicsizmát vegyünk, ami maximálisan kényelmes és jól tartja a lábunkat. Ne a legolcsóbb fajtát válasszuk, mert a rossz minőségű gumi már az első lépések után kirepedezik. Míg régebben az istállókban kertésznadrággal hordták, addig manapság a sikkesebb megjelenés részeként is feltűnik. Egy színben hozzá illő csőnadrággal akár még elegáns hatást is kelthetünk. Emellett sokan hordják szoknyával is, ami talán nőiesebb, de kevésbé elegáns.


A gumicsizma és a divatházak:









0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése