2010. június 25., péntek

Judith Leiber


Judith Leiber, magyar származású táska- készítő nevét Európá ban talán kevésbé ismerik, de Ameriká ban nagy csodálatnak örvend. Azt nem mondhatni, hogy népszerű, mivel táskái a megfizethetetlen kategóriába tartoznak az átlagember számára. Az általa készített elegáns darabok sokkal inkább művészeti remekek, mintsem egyszerű kiegészítő. A következőkben ezeket a gyönyörű kistáskákat és persze alkotójukat igyekszem bemutatni.


Judith Leiber 1920-ben született Budapesten. A II.világháború üldöztetései miatt először Svájcba, majd az USA-ba menekült. 1963-ban vállalkozást indított, melyben a saját maga által készített elegáns kiegészítőket értékesítette. Kristállyal kirakott táskái státuszszimbólummá váltak egész Amerikában, ezt bizonyítja az is, hogy Judith Leiber rövid időn belül a first lady-k kedvenc tervezőjévé nőtte ki magát.


Munkáit a rengeteg színes kristály jellemzi, emellett gyakoriak a különböző állatokat, virágokat, kagylókat és szíveket formáló kistáskák is. Üzlete csak az USA területén van, így Las Vegasban, Beverly Hillsben, New Yorkban és Costa Mesa-ban. Mivel minden táskát kézzel készít, így annak, aki be akar szerezni egy saját darabot, mélyen a zsebébe kell nyúlnia, mert egy-egy kistáska 3-4000 euróba kerül. Aki csak gyönyörködni akar, az megtekintheti munkáit a Metropolitan-ben (New York) vagy a Victoria and Albert Museumban (London).

Népszerűségét a sztárok körében jól példázza, hogy a legtöbb vörösszőnyeges eseményen feltűnnek a Leiber táskák, valamint filmekben és a vezető divatlapokban is minden hónapban megjelenik a neve.



Katy Perry a Leiber táskák egyik legnagyobb rajongója. Az idei Grammy-gálán gyönyörű virágos Zac Posen ruhája mellé Judith Leiber elefántos, indiai stílusú kistáskáját választotta. Egyesek szerint azért, mert indiai útja olyan nagy hatással volt rá, hogy azóta beleszeretett az indiai dolgokba. A kritikusok elismerően nyilatkoztak erről az összeállításról.





Nem ez volt az első eset, hogy Katy Leiber táskát választott. Az MTV Music Awards-ra a legendás "cupcake" táskát választotta. Az extravagáns darab másokat is "megihletett", nemcsak a hírességeknél látni gyakorta a süti alakú táskát, de még a Szex és New York filmváltozatának első részében is megjelent.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése