2011. szeptember 28., szerda

Velence

A Moschino idei, őszi-téli kollekciójának fotósorozata adta az ihletet az itt következő bejegyzéshez. A divatfotók különböző időpontokban, eltérő tervezők ruháit mutatják be, egyetlen közös pont azonban összeköti mindet, ez pedig a helyszín: Velence. A képek tanúsága szerint a divatfotósok előszeretettel választják a "lagúnák városát" helyszínként, melynek oka nemcsak a hely középkori hangulatában keresendő, hanem abban a misztikusságban is, ami évszázadok óta körbelengi a várost. A maszkabálok, szűk sikátorok és csatornák mind hozzájárulnak a rejtélyességéhez.



Simon Songhurst fotós az S Magazine-nak örökítette meg a "lagúnák városát". Képén a rejtélyesség és misztikusság mellett Velence másik jellemzőjét, a romantikusságát állítja középpontba a vörös rózsával és az olasz eleganciával.


Mario Testino sztárfotós egy 2005-ös Vogue számára készített fotósorozatot a városban, a főszerepben Natalia Vodianova-val. Ő is Velence romantikus oldalára helyezte a hangsúlyt, már maga a cím: "That's Amore" is sokat elmond. A képek színei világosak, napsugarasak, a beállításokon pedig látszik, hogy a modell és a ruhák bemutatása mellett kicsit az is célja volt, hogy Velencét sikerüljön lencsevégre kapnia. Nagyon jól sikerült képek lettek (bár Testino ritkán szokott hibázni!), remekül visszaadják a hely hangulatát. Meg kell említeni a sorozatban szereplő ruhákat is, melyek egytől egyig gyönyörűek, méltóak egy ilyen szép városhoz.



A 2007-es Diesel-kampányban szintén feltűnik Velence. A - főleg farmerokat gyártó - cég ezzel a reklámmal akarta felhívni a figyelmet a globális felmelegedés veszélyeire, ezért a képeken a megszokott velencei galambok helyett a trópusi éghajlatot kedvelő papagájokat láthatjuk. A fotóknak erősen photoshop hangulata van, mégis érdemes eljátszani a gondolattal, milyen lenne, ha a Szent Márk téren galambok helyett papagájokat etetnénk.



A soron következő egy egészen különleges fotósorozat. Nemcsak a helyszín, hanem a modell, az alkotó és az egész koncepció miatt is. A képeken Lara Stone szupermodell látható, aki több éve vezeti a modellek toplistáját, ő a legfoglalkoztatottabb és legsikeresebb a szakmájában. A fotós Karl Lagerfeld, aki a Chanel-divatház igazgatója, és akit istenként tisztel az egész divatvilág. Ez alkalommal nem tervezőként, hanem fotósként mutatta meg tehetségét. A képeken Peggy Guggenheim műgyűjtő milliomosnő velencei életét követhetjük nyomon, aki körbeutazta a világot, híres művészekkel ismerkedett, mozgalmas és élményekben gazdag életet élt. Unokatestvérével több múzeumot is alapítottak, ezek közül az egyik Velencében található. Az utolsó, fekete-fehér képen az eredeti Peggy-t láthatjuk.




A velencei fotók sorát az olasz Grazia magazin idén szeptemberi képei zárják. A ruhák tekintetében itt is az elegancia dominál, az estélyik és báliruhák sokasága. A fotókon már érezni az ősz közelségét, kevésbé nyáriasak a fények, sőt, a fekete-fehér képen szinte télies hangulatot lehet érezni. A bejegyzésemet az aktuális kedvenc divatfotómmal, a meggypiros estélyiruhás képpel zárom.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése