2012. november 11., vasárnap

Div/art: Ruhák és festmények

A Div/art rovat legutóbbi része óta jó pár vasárnap eltelt ilyen témájú bejegyzés nélkül. Most azonban ismét egy olyan írás következik, amely a művészet (konkrétan a festészet) és a divat kapcsolatát ötvözi. Az alábbiakban a leghíresebb divatházak ruháit párosítottam össze különböző korszakokból származó, teljesen eltérő stílusú festményekkel. A kapcsolat az öltözékek és a képek között a hasonló színvilág, mintázat, de több esetben látni olyat is, hogy a ruha gyakorlatilag megfelel a festményen szereplő alak öltözékével.

Az első összeállításban I. Erzsébetet láthatjuk Hilliard festményén. A királynő fekete-arany, gazdagon díszített ruháját állítottam párhuzamba a Dolce & Gabbana miniruhájával. Míg a festmény az angol reneszánsz időszakában készült, addig a ruha inkább barokkos stílusú, de színvilága és díszítettsége miatt mégis érzek hasonlóságot a királynőt ábrázoló képpel.



Edgar Degas impresszionista festő képeiről már készült régebben egy bejegyzés. A művész állandó és kedvenc témája, a balerinák és táncosok életének bemutatása köszön vissza az általam választott képen is. A  kislányok élénk rózsaszín ruháját hasonlítottam össze egy szinte azonos színű és anyagú miniruhával. A márkát sajnos nem sikerült kideríteni, így szívesen várom az esetleges "megfejtéseket"! :)



Degas mellett Renoir is az impresszionista festő köréhez tartozott. "A hinta" című képén szereplő lány masnis ruháját állítottam párhuzamba az olasz MSGM márka fekete-fehér miniruhájával. 



Marc Chagall-t a modernista festészet egyik úttörőjeként tartják számon. Képeinek mesebeli, varázslatos hangulatát fedeztem fel a mellé párosított ruhán is. Ugyanazok a színek jelennek meg mindkét esetben, valamint a ruhán csillogó strasszok (mint a csillagok) párhuzamba állíthatóak a festményen szereplő Hold szimbólumával.



Gustav Klimt a szimbolizmus kiemelkedő festője volt a századforduló táján. Képeit sok esetben meghatározta a szecesszió idején olyan népszerű arany árnyalat. Ez a hatás érezhető "Adele Bloch-Bauer I portréja" című alkotásán is. A festményhez egy nagyon letisztult, lágy esésű arany Lanvin ruhát párosítottam, amely megegyezik a szimbolista festmény színvilágával és hangulatával.



Végül következzen egy egészen modern festő, a geometrikus absztrakció képviselője, Piet Mondrian. Számomra teljes mértékben az Ő modern, absztrakt világát tükrözi a Hervé Léger divatház szűk szabású miniruhája is, amelynek mintája olyan, hogy akár maga a holland festő is megálmodhatta volna.





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése