2010. július 26., hétfő

Rinascimento

A rinascimento, vagyis reneszánsz újjászületést jelent. Ebben az időben élte másodvirágzását az antik kultúra és az emberközpontú gondolkodásmód. A reneszánsz korszak jelentőségét mutatja, hogy még most, 2010-ben is lehet érezni a hatását. Nemcsak az irodalomban vagy a festészetben, de a divatban is. Sok tervező vallja - hozzám hasonlóan - hogy a divat művészet. Ezért nem meglepő, hogy a divatkollekciókban is visszaköszönnek a híres festők, művészek stílusjegyei. Az idei év nagy "visszatérője" Sandro Botticelli. A firenzei festő a reneszánsz egyik meghatározó alakjaként nagy hírnévre tett szert. Nemcsak a szentek életéről festett (ez volt az általános akkor), hanem a római mitológiából is merített ihletet. Leghíresebb műveit a firenzei Uffizi Múzeum őrzi, de más európai múzeumokban is találni tőle festményeket.


Az olasz Vogue-ban jelent meg a Valentino Haute Couture tavaszi-nyári kollekciójának kampánya. A reklám Botticelli Primavera (Tavasz) című képének modern átdolgozása. A kompozíció közepén elhelyezkedő fa, mellette pedig az alakok csoportja miatt sokaknak első ránézésre Botticelli jut az eszébe. A vibráló zöld ruhákat megjelenítő képen a modellek bekötött szeme utalhat a festményen szereplő, bekötött szemű Ámorra is.




Nemrég ért véget a minden évben megrendezésre kerülő Miami Divathét. Ennek az a különlegessége, hogy kizárólag a következő évi fürdőruha divatra specializálódik. Ezen az eseményen is képviseltette magát Botticelli, méghozzá a Lisa Blue kifutóján. A tervező Botticelli Vénusz születése című képét használta a fürdőruhák mintájának. Mind egyrészesben, mind bikini fazonban kapható.



Egyik nap olvastam egy cikket, ahol azt írták, Botticelli megjósolta a 2010-es divatot, képein ugyanis gyakran feltűnik egy csizma-szandál jellegű cipő. És valóban, 2010-ben megjelent ez a teljesen hordhatatlan és egyáltalán nem praktikus, de annál trendibb szandál is a kifutókon.




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése