Rinascimento

A rinascimento, vagyis reneszánsz újjászületést jelent. Ebben az időben élte másodvirágzását az antik kultúra és az emberközpontú gondolkodásmód. A reneszánsz korszak jelentőségét mutatja, hogy még most, 2010-ben is lehet érezni a hatását. Nemcsak az irodalomban vagy a festészetben, de a divatban is. Sok tervező vallja - hozzám hasonlóan - hogy a divat művészet. Ezért nem meglepő, hogy a divatkollekciókban is visszaköszönnek a híres festők, művészek stílusjegyei. Az idei év nagy "visszatérője" Sandro Botticelli. A firenzei festő a reneszánsz egyik meghatározó alakjaként nagy hírnévre tett szert. Nemcsak a szentek életéről festett (ez volt az általános akkor), hanem a római mitológiából is merített ihletet. Leghíresebb műveit a firenzei Uffizi Múzeum őrzi, de más európai múzeumokban is találni tőle festményeket.


Az olasz Vogue-ban jelent meg a Valentino Haute Couture tavaszi-nyári kollekciójának kampánya. A reklám Botticelli Primavera (Tavasz) című képének modern átdolgozása. A kompozíció közepén elhelyezkedő fa, mellette pedig az alakok csoportja miatt sokaknak első ránézésre Botticelli jut az eszébe. A vibráló zöld ruhákat megjelenítő képen a modellek bekötött szeme utalhat a festményen szereplő, bekötött szemű Ámorra is.




Nemrég ért véget a minden évben megrendezésre kerülő Miami Divathét. Ennek az a különlegessége, hogy kizárólag a következő évi fürdőruha divatra specializálódik. Ezen az eseményen is képviseltette magát Botticelli, méghozzá a Lisa Blue kifutóján. A tervező Botticelli Vénusz születése című képét használta a fürdőruhák mintájának. Mind egyrészesben, mind bikini fazonban kapható.



Egyik nap olvastam egy cikket, ahol azt írták, Botticelli megjósolta a 2010-es divatot, képein ugyanis gyakran feltűnik egy csizma-szandál jellegű cipő. És valóban, 2010-ben megjelent ez a teljesen hordhatatlan és egyáltalán nem praktikus, de annál trendibb szandál is a kifutókon.




Read More

Haute couture nyár

A bevásárlóközpontokban beszerezhető fürdőruhák mellett nem feledkezhetünk meg a divatházak által kínált darabokról sem. Mind a tavasz-nyári, mind a resort kollekciókban kapnak helyet fürdőruhák. A tervezőknek sajnos más az elképzelésük a nyaralásról és a tengerparti fürdőzésről, mint a halandó embereknek. A kifutón látott bikiniknek ugyanis semmi funkciójuk nincs, azonkívül, hogy különlegesek. A most bemutatott fürdőruhák még tavaly jelentek meg a kifutón, hogy a potenciális vásárlóknak legyen idejük felmérni a kínálatot.


Egyrészesek:


A Gucci divatház az elegancia híve fürdőruha témában is. Dominál az egyrészes, minimalista elegancia, letisztult színekkel és rafinált pántokkal.






Diane von Furstenberg minden nyáron színes, fiatalos kollekcióval rukkol elő. Az idei nyárra ő is az egyberészes fürdőruhát ajánlja, legyen az pöttyös vagy virágmintás. Kiegészíthetjük a strandszettet arany szandállal és színes kiskabáttal is.


Karl Lagerfeld szerint egy nőnek még a strandon is a legelegánsabb színt kellene hordania. Fekete fürdőruha, fekete kalap és fekete kendő,ehhez pedig jelmezbálba illő napszemüveget párosít a Chanel.



A Chanellel ellentétben, a Blugirl kifutóin a harsány színeket és mintákat láthattuk. Egyrészes fürdőruhájuk, amelyen a felirat "I love you" talán az egyetlen olyan darab, amely hordható a divatházak kínálatából.




Frankie Morello fürdőruhája valahol félúton van a cowboylány és a tengerészlány között. A tervező a szetthez színben passzoló esőkabát bolerót is megálmodott.





Szintén a tengerész hatás érződik Jean Paul Gaultier egyrészes darabján is. Ebben a fürdőruhában nehéz lenne strandolni! A 20-as 30-as éveket idézi, nemcsak a ruha szabása, de a modell frizurája és sminkje is.




Az Issa bemutatója szemet kápráztatóan szép volt. Élénk színek és fiatalos szabás jelent meg a kifutón. Azon kevés kollekciók közé tartozik, amelyeken a felvonultatott ruhadarabok ténylegesen hordhatók is.




A Rosa Cha - amúgy hordhatatlan - fürdőruhái közül kiemelendő ez a rafinált szabásvonalú egyrészes. A narancssárga és a világoskék színben jól illik egymáshoz, és az elől gombos megoldás is érdekessé teszi a darabot.





Bikinik:



A Blugirl "I love you" kollekciójában nemcsak egyrészes, de bikini fazonú fürdőruhákat is találni. Azonos mintájú szandál és kiskabát illik hozzá, piros kiegészítőkkel. A régi korokat idéző kendőt azért el lehetett volna hagyni.




Szintén Blugirl, szintén csajos, szintén hordható bikini. A retró úszósapka azonban kerülendő!

PPQ a márkája ennek a 60-as éveket idéző, pöttyös, masnis bikininek. Szép fazon, nőies báj jellemzi, ez teszi hordhatóvá, már már kötelezővé. Sok tervező erőlteti a fekete fürdőruhát, ebben az esetben jó választás volt.

Az Emporio Armani bikinije a tavasz színeiben pompázik. Felső része olyan, mint egy mellény, alsó része pedig a 50-es, 60-as éveket idézi. Türkizkék színe miatt jól mutat szépen lebarnult testen. Anyagában passzoló cipő, színében illő szalmatáska kiegészítőket ajánlanak hozzá.




Read More

Irány a strand!

Míg előző bejegyzésemben az idei fürdőruha trendeket vizsgáltam meg, addig ma arról szeretnék írni, melyek azok az elengedhetetlen kellékek, amelyek nélkül nem szabad elindulni a strandra. Az álomfürdőruha nem elég, további kiegészítők is kellenek a tökéletes strandszetthez!


A strandpapucs vagy szandál kiválasztásánál figyelni kell arra, hogy stílusában a lábbeli valamennyire egyezzen a fürdőruhával. Elegánsabb fürdőruhához válasszunk szandált, vagy csillogó papaucsot, sportosabbhoz pedig színes, fiatalos flipflop papucsot. Nem árt,ha a strandpapucs színe visszaköszön a fürdőruha színében is.




Feldobhatjuk szerelésünket, ha a fürdőruhához, annak színével megegyező, vagy hozzá passzoló színű strandruhát, szarongot, rövidnadrágot veszünk. Ennek stílusa szintén a bikini stílusától függ. Sok üzletben árulnak direkt a fürdőruhához illő strandruhát. Nyaralóhelyeken, különösen külföldön igen szép darabokat lehet beszerezni.



A nyári melegben elengedhetetlen kellék a szalmakalap. Nemcsak a napszúrástól óv meg, de divatos viselet is. Lehet elegáns vagy sportos, feltétlenül része a strandszettnek. Egy feneketlen strandtáska nélkül el se induljunk otthonról! Erre a célra megfelelő lehet a szalmatáska, illetve a könnyű anyagú vászontáska is.Ebben kényelmesen elférnek a legfontosabb strandfelszerelések, így például a napozószerek. Bőrtípus alapján válasszuk ki a megfelelő faktorszámot. Az ideális 20-30-as, arcra pedig 40-es. A világosabb bőrűek választhatják akár az 50-es faktort is. Ha olyan napkrémet használunk, amelyet gyerekeknek ajánlanak, megóvhatjuk magunkat a felesleges vegyszerektől. Napozás utáni krém és testápoló is legyen nálunk.
A nagy melegben könnyebb kiszáradni, ezért érdemes levinni a strandra egy üveg vizet is. Ezzel elkerülhetjük a melegtől való rosszullétet.




A napszemüveg és az olvasnivalók is a felszerelés alapdarabjai.




Kellemes strandolást!


Read More

Fürdőruha Körkép 2010

Az elmúlt hónapok kilátástalan időjárása miatt csak ma jutottam el odáig, hogy - megkésve ugyan - beszámoljak az idei fürdőruha divatról. A divatlapok folyamatosan azzal bombáznak minket idén, hogy 2010 nyarán MINDENT lehet. A fürdőruhák terén legalábbis mindent. Lehet bikini, trikini, tankini vagy egyrészes, egyszínű, színes, virágos, csillogó, minden jöhet idén! Ezt ki is használják a divatházak, hol gyönyörű, hol hordhatatlan fürdőruhákat produkálva. A mai írásomban nem a kifutók világát szeretném bemutatni, hanem azoknak szeretnék segítséget nyújtani, akik még nem találták meg a megfelelő darabot. A bemutatott fürdőruhák ugyanis szinte bármelyik plázában beszerezhetőek.Íme egy kis ízelítő az idei stranddivatról:




1. Women' Secret:

A fehérneműk és pizsamák mellett a Women' Secret nagy hangsúlyt helyez a fürdőruhákra is. Kiemelendő, hogy kevés olyan üzlet van, ahol gyakorlatilag az egész strandszettünk beszerezhető, szandállal, táskával, ruhával együtt. A kezdeti borsos árak ne vegyék el senkinek a kedvét, mert a nyári leárazások után egészen elfogadható áron tudunk vásárolni itt.


2. Calzedonia:

A legtöbb fürdőruhát kereső nő első útja a Calzedoniába vezet, ahol mindenki talál magának megfelelő darabot, korosztálytól függetlenül. Népszerűségét tovább emelheti, hogy nyári kampányukhoz sikerült megnyerniük Gisele Bündchent. A leárazások miatt sietni kell, az üzletet hamar kifosztják. Az idei Calzedonia kollekció igen sokszínű lett. A kislányos kockástól a vad állatmintásig minden megtalálható, beleértve a rafinált pántokat és az extrém trikiniket is.Idei újításuk az elsőre bizarrnak tűnő pamutfürdőruha.

3.H&M:

A H&M minden nyáron próbál újítani, például egyik strandkollekciójukat a sztártervező, Matthew Williamson tervezte. Idei kampányuk különlegessége, hogy reklámjukban egyszerre pózol több szupermodell, többek között Lara Stone is. A bikinik mintázata nem túl egyedi, de a különleges pántmegoldások és a vibráló színek mégis különlegessé teszik a kollekciót.


4. Magistral:

A Magistral egy 1992-ben alapított magyar cég, amely fürdőruhákra specializálódott. A vásárló kétféle kollekcióból válogathat, az egyik fiatalosabb, a másik elegánsabb. Idén a japán minták és a hawaii virágok jellemzik leginkább. A fürdőruhák mellé választhatunk hozzá illő strandruhát is.

5. O'Neill:

Az O'Neill márkáról sokan azt hiszik, hogy csak sportruházatot árul. Ez részben igaz is, de említésre méltó a minden évben megújuló fürdőruha kollekciója is, amelyek között akadnak kevésbé sportos, romantikus darabok is. Az O'Neill nagyon fiatalos és színes, az eleganciát kedvelők körében talán kevésbé népszerű. Hozzá illő strandruha nincs, helyette azonos mintázatú shortok közül választhatunk.



Remélem, tudtam ötletet adni azoknak, akik még nem találták meg a megfelelő fürdőruhát. Emellett érdemes felkeresni az alábbi üzleteket is:
-Oysho
-Mango
-Tezenis

Read More