2011. november 10., csütörtök

Isztambul

Velence után utazunk tovább,ezen a héten Isztambul a célpont! Nemrég jártam ott és beleszerettem ebbe a kelet és nyugat határán fekvő városba, a kultúrák és népek olvasztótégelyébe. Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, akinek megtetszett különleges fekvése és építészete, hiszen megannyi divatfotózás helyszínéül szolgált az utóbbi időben. A bemutatott fotókat nem időrendben, hanem Isztambul egyes részei alapján állítottam össze.

Először egy esküvői ruhákkal foglalkozó török cég reklámfotóit érdemes szemügyre venni. A képeken Isztambul turisták által kedvelt részeit, többek között az Hagia Sophia-t és a Kék Mecsetet is láthatjuk. A kifejezetten jól sikerült fotókon bemutatott ruhák pedig különlegesen hatnak ebben a keleties környezetben.


Koray Birand az egyik kedvenc fotósom. Hozzám hasonlóan ő is imádja Isztambult, ezért rengeteg fotósorozatának választotta ezt a helyszínt. A Marie Claire US 2010-es, októberi számában megjelent divatanyag pedig szintén a nagy kedvenceim közé tartozik. (A magyar Marie Claire-ben is benne volt ez a fotósorozat.) Gyönyörű helyszínek, csodálatos színek, keleties hangulat jellemzi a képeket, amelyek szintén a turisták által kedvelt részeken, például az Új Mecset környékén készültek.



Isztambul egyik legszebb épülete - amelyet talán kevesebben ismernek - a Dolmabahce Palota, melyet török Versailles-nak is becéznek. Az 1800-as évektől ez az európai stílusú barokk/rokokó palota volt a szultán lakóhelye. Ma pedig remek helyszíne szebbnél szebb divatfotók elkészítésének. Az első képen az épületet láthatjuk. A következő pedig már egy török ruhamárka, a Gizia 2011-es őszi-téli kollekciójának kampányképe, mely a palota csodálatos kertjében készült.


A török Harper's Bazaar idén júniusi számában gyönyörű fotósorozatra találtam, melynek helyszíni szintén a Dolmabahce Palota. Ezek a képek is a kertben készültek és itt is piros estélyiruhában van a modell.



Koray Birand az elkövetője azoknak a fotóknak is, melyek egy régebbi, 2008-as Harper's Bazaar-ban kaptak helyet. A képek különlegessége a modell, Mihalik Enikő, emellett a helyszín, ami ugyancsak a palota kertje, de itt a tengerre is vethetünk egy pillantást. A színek gyönyörűek és persze a modell is!
 Ha elhagyjuk a palotát, rövid séta után elérünk a Galata-hídhoz, valamint a Galata-toronyhoz, ahonnan  csodás kilátás nyílik a városra. A hídon pecások sokasága , haléttermek hívogatják a turistákat és szép a kilátás a Boszporusz-hídra is, mely összeköti Európát és Ázsiát. Ez a rész is gyakran helyszíne divatfotóknak.
Az első képeken Gokham Ertem fekete-fehér világa tárul a szemünk elé a kikötővel, hajókkal és a háttérben magasodó toronnyal.


 
Szintén fekete-fehér képsorozatot készített Mert & Marcus párosa 2008-ban a W Magazine-nak. A fotókon Lara Stone szupermodell pózol rövid, hidrogénszőke hajjal. A helyszín itt is a kikötő, a távolban mecsetek magasodnak, valamint az egyik képen a Boszporusz-híd is feltűnik.



Végül elérkeztünk utolsó fotósorozatunkhoz (mely egyben a legaktuálisabb is), Koray Birand készítette a Vogue Hellas 2011/10 számához. A helyszín a Galata-híd, itt jól látható a sok pecabot a háttérben, tényleg mindig ennyi van, még szakadó esőben is kint állnak az emberek halra várva. A másik képen a Boszporusz-híd tűnik fel, illetve egy szecessziós hangulatú kávézó. A fotóstól megszokott színvilág itt is jelen van, bár fekete-fehér megint került a képek közé. Remélem, élvezetes volt ez a kis "idegenvezetés" és sikerült bemutatnom, milyen gyönyörű és mennyi arca van ennek a különleges városnak!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése