2011. december 6., kedd

Interjú Mojzes Dórával


Mojzes Dóra a feltörekvő hazai divattervezők generációjának egyik legérdekesebb alakja. Ugyan még csak néhány éve kezdte pályáját, máris kiemelkedő eredményeket ért el egyedi, különleges látásmódú öltözékeivel. 2008-ban végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textil szakán, diplomamunkáját pedig a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete rögtön első díjjal jutalmazta. Emellett ő nyerte idén az "Év Divattervezője" díjat mind a Glamour magazin Women of The Year gáláján, mind a Fashion Awards-on. A tervezőnőt aktuális őszi-téli kollekciójáról kérdezgettem.

 

Jeanne D'Arc-tól a római légióig rengeteg minden inspirál. A mostani kollekciódra mi gyakorolt hatást? 

Dóra: Az őszi kollekciómat Marlene Dietrich és Darth Maul inspirálta, szeretem keverni a furcsa, nem igazán összeillő dolgokat. Dietrich maszkulin vonala inspirált, és Darth Maul a melankólikus vonalat viszi a kollekciómban.:-)


Sokszor nyilatkoztad, hogy egyik legjelentősebb ihletforrásod a zene. Hogy tud a rock n'roll hatást gyakorolni a tervezésre, a ruhák stílusára? Van olyan zenekar, zenész, akinek a stílusát különösen kedveled és beépíted a saját kollekciódba?
  
Dóra: Ez ilyen ösztönösen jön...hallgatok valamit, az érzéseket vált ki vagy valamilyen hangulatot ad át...és valahogy így. Sok zenésznek tetszik a stílusa, de azt nem mondanám hogy beemelem a kollekciómba. Én leginkább rock zenét hallgatok, a rockzenészek pedig leginkább pólóban és farmerban járnak...:-) persze vannak kivételek.


A kollekciódban dominálnak a ceruzaszoknyák, ruhák. Fontos számodra, hogy az általad tervezett darabokkal kihangsúlyozd a nőiességet?

Dóra: Szeretek nőiesen öltözködni, és nőies darabokat tervezni, de nem biztos hogy 100%-ban a klasszikus nőre gondolok, legtöbbször az “én” nőideálomra. A klasszikus vonalak talán megmaradnak, szeretem hangsúlyozni a formákat, de pl. egy Darth Maul inspirálta blézer, nem biztos hogy mindenkinek nőies.:-)


  
Kedvenc anyagod a bőr, amely az összes kollekciódban helyett kapott eddig. Az új kollekciód esetében sem szakadt meg ez a hagyomány. Milyen anyagok kerültek még előtérbe?

Dóra: A bőr és bőrhatású anyagok mellett még a selyem és szatén anyagok domináltak a kollekcióban.

   
A kollekció sötét, melankolikus hangulatú. Az örök favorit feketén kívül milyen színek kaptak még benne helyet?

Dóra: Igen 80%-ban mindig jelen van a fekete, és emellett most egy pávamintás szatént, és egy lovacska mintás selymet használtam. De megjelenik az arany is és a fehér kisebb mennyiségben.:-)



  
Gyönyörűek lettek a kollekció kampányfotói. Mi volt a koncepció a képek készítésekor?

Dóra: A fotókat Viszlay Márk készítette, és segítségemre volt még Igor Deseatnikov, aki összerakta a look-okat és stylingolta az egészet. Ez a fotózás azért volt különleges, mert nagy részben műteremben szoktuk fotózni a kampányképeket, most viszont egy lakásban csináltuk, amit a húgom, Mojzes Nóra enteriőr stylist rendezett be. Azt szerettem volna, ha ezeken a képeken kicsit nőcisebb, kicsit szexisebb a figura, mint az előző fotózásokon. Szerintem ezt Anita remekül megvalósította...






Az érdeklődők hol találkozhatnak az új kollekciód darabjaival?
 

Dóra: Jelen pillanatban Budapesten a Showroom R9-ben (IX.Ráday u.9) és a Mammut I.-ben  a 2.emeleti Ourstyle Pop Up Store-ban. 

Interneten: www.doramojzes.com 
                    www.facebook.com/pages/doramojzes/201647803932

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése