2012. május 13., vasárnap

Div/art: "Kócos kis romantika..."

A mai Div/art bejegyzésben egy nagyon különleges festőművész alkotását fogom összehasonlítani a magyar Glamour magazin szépségrovatának egyik fotójával. 


A művész nem más, mint Élisabeth Vigée Le Brun, aki saját korában (a francia rokokó időszakában) egyedüliként képviselte a női nemet a festészetben, illetve a művészetekben. Képeinek modelljei leggyakrabban nők és gyerekek, akiket különböző hétköznapi, mégis nagyon hangulatos jelenetekben ábrázol, gyakran a természet "díszletei között". Több portrét is készített a francia királynéról, Marie Antoinette-ről, akit legtöbbször gyermekei körében festett le.  A hagyományos rokokó művészektől eltérően nem a túldíszítettség jellemző rá, sokkal inkább az egyszerűség és a természetesség, a mindennapi élet szépségei. Általam felhasznált képén egy rózsakoszorús kislány szerepel, aki akár egy angyal is lehetne, ebben a korban azonban nem volt népszerűek a szentekről készített festmények. Sokkal inkább a húsvér kislány angyali kisugárzását igyekezett megörökíteni. 




A magyar Glamour márciusi számának szépségrovatában fedeztem fel egy - ezzel a festménnyel párhuzamba állítható - képet, melyen a fiatal kora ellenére is hamar befutott modell, Barabás Heni mutatja be a legújabb tavaszi sminktrendeket. A pasztellszínű, angyali hangulatú fotókat Florian Sommet készítette a magazin számára.




A rózsakoszorú az, amely először szembeötlik, mint hasonlóság. De ha alaposabban szemügyre vesszük, akkor több apró párhuzamot is vonhatunk a két kép között. Ilyen például a természetes színű, lazán vállra omló hosszú haj. De hasonlóság az ragyogó arcbőr is natúr, rózsaszínes árnyalataival. Mindkét kép a természetességet, a belülről sugárzó, romantikus szépséget jeleníti meg, bő 200 év eltéréssel.




(Kép forrása: Glamour) 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése