2012. március 15., csütörtök

Huszárok a kifutón

The Beatles (1967)
Már régóta szerettem volna írni arról a meglepő, ám nagyon trendi divathullámról, amely a huszárok öltözékét tartja kiindulási alapjának. Végül úgy döntöttem - mivel a mai dátum tökéletesen passzol a témához - erről a stílusról fogok bejegyzést írni. A katonai egyenruhákat idéző, hímzésekkel díszített dolmány nem egyszer feltűnt már a történelem folyamán. Reneszánszát a hippi korszakban élte, több legendás zenész, híresség tűnt fel abban az időben a huszárokéhoz hasonló összeállításban.

Jimi Hendrix (1969)

Kemenes Fanni jelmezterve

Manapság, akik nyomon követik a divatheteket, láthatták, hogy több tervező tavaszi-nyári kollekciójának bemutatóján is huszárkabátkában, katonai csákóval a fejükön vonultak végig a modellek a kifutón. Kiemelendő a belga divatmágus, A.F. Vandevorst idei kollekciója, melyben domináns szerepet kaptak a különböző "dolmányok", gazdagon díszített "menték". A huszárok öltözékét ízlésesen társította mind vörös selyem miniruhákkal, mind fekete bársony estélyikkel. A felsőrészek mellett a fejfedők is a katonák csákóját idézték, tökéletesen kiegészítve az előbb említett ruhadarabokat.





Vandevorst mellett egy másik divatház, az Adam is belecsempészett egy-két sújtásos, katonai stílusú felsőt a tavaszi kollekciójába. A pirosat arannyal, a kéket ezüsttel párosították a designerek, akik - ellentétben a belga divatházzal - az elegancia mellett a sportosságra és a praktikumra is törekedtek. A kabátkákat lenge, fehér színű darabokkal viselték a modellek.


Pár éve Anna Sui fedezte fel a huszár egyenruhát. 2010-es kollekciójában előszeretettel alkalmazta a menték díszítésének mintáját, valamint nem éppen hétköznapi kalapokat is tervezett, szintén ebben a stílusban. Annak ellenére, hogy a katonák ruházata ihlette meg, Anna Sui kollekciójában nagyon nőies, elegáns szetteket láthattunk. Néhány éve a Balmain kifutóján is feltűntek a dolmányos modellek.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Észrevettem én is ezt hasonlóságot a huszár dolmány es a mai modern himzett változatok között, amiket nagy előszerettel hordanak az énekesek. Én kettőt emelnék még ki, amit Britney hordott a 'The Circus starring Britney Spears' turnéján, nekem a piros-fekete kifejezetten magyaros beütésű.

http://www.vettri.net/gallery/celeb/britney_spears/The-Circus-Starring-Britney-Spears-Tour-In-Miami/The-Circus-Starring-Britney-Spears_Vettri.Net-05.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/31/Britney-Spears_Boys.jpg/220px-Britney-Spears_Boys.jpg

2012. március 15. 12:18
Mészáros Judit írta...

Nem ismertem ezeket a Britney-féle összeállításokat, ezért köszönöm, hogy megírtad! A piros tényleg nagyon hasonló!

2012. március 15. 20:05

Megjegyzés küldése