2014. október 18., szombat

A Walking Dead - stílus

Bizonyára sokan hallottatok már a The Walking Dead című sorozatról, melyben a főhős - Rick Grimes - csapatával igyekszik túlélni a zombi apokalipszist. Múlt hét vasárnap már a film ötödik évadát kezdték el vetíteni, ennek apropóján készítettem el a most következő bejegyzést. 

Amikor elkezdtem nézni a sorozatot, elsőre természetesen lesokkoltak a durva, véres jelenetek. Egy idő után azonban - ahogy egyre jobban hozzászokik az ember ezekhez - kezdtem más aspektusokra is koncentrálni, mint például a felmerülő etikai kérdésekre, vagy akár a szereplők öltözködésére is. Mivel az egyes évadok alatt a szereplők stílusa, öltözéke, maga az egész styling viszonylag egységes képet mutatott, kialakult a fejemben egy úgynevezett "Walking Dead" - stílus. 

Hogy milyen is a Walking Dead - stílus? Ha megnézzük a szereplők ruháit láthatjuk, hogy a kényelmes, könnyű mozgást biztosító fazonok részesülnek előnyben, hiszen gyakran kényszerülnek futásra, vagy akár közelharcra is egy zombival. 



A színek tekintetében a földszínek, különösen a barna, a mohazöld, a szürke, a drapp, valamint a sötétkék és fekete árnyalatok dominálnak. Ennek oka lehet többek között az is, hogy a zombi apokalipszis nyomán a film főhősei egy alacsonyabb, ösztönösebb létszintre süllyedtek vissza, ahol a legfőbb cél a túlélés. Akár az állatok, Ők is beleolvadtak a környezetükbe a természet színeit idéző öltözékükkel. Más nézőpont lehet, ha megfigyeljük a film "színeit", melyet egy különleges árnyalatot eredményező szűrűvel tudtak elérni. 




Érdekes kivételt jelent a sorozatban a rózsaszín megjelenése. Ne gondoljunk élénk, neon árnyalatokra, hanem a film hangulatához illő fáradt rózsaszínre. Ez az árnyalat jelenik meg a kislányok ruháin is, valamint a sorozat fiatal és naiv szőkesége, Beth is gyakorta jelenik meg ilyen színű öltözékben.




A sorozat szereplőinek öltözékére leginkább a természetes anyagok jellemzőek. Ide tartozik a bőr, a gyapjú, a lenvászon, és a farmer is.



Miért nem egységes a stílus? Mégsem lehet teljességgel kijelenteni, hogy egységes stílusról van szó. Ha megfigyeljük a főszereplő, Rick öltözködését, láthatjuk, hogy alakul át az Atlanta környéki seriff igazi túlélő harcossá, csapata vezetőjévé. 




Ugyanez figyelhető meg Carol öltözékén is, aki az első epizódokban még nőies ruhákat viselő családanyaként jelent meg, az idők során jelentős változásokon ment keresztül. Az ötödik széria első részében viselt (vérrel bekent) poncho már jóval távolabb áll korábbi önmagától. 





Érdemes lehet megemlíteni még a sorozat rosszfiújának, Daryl-nek a stílusát is, mely kicsit elüt a többi szereplőjétől. Az Ő öltözködése vagányabb, bizonyos esetekben elvontabb is, mint társaié. Példa erre az általa is viselt indián poncho, valamint az angyalszárnyas bőrdzseki is.




Végezetül két általam készített összeállítás, melyben megmutatom, mit is jelent számomra a Walking Dead - stílus.




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése